Galerii: veerandsada geiaktivisti protestis Leedu saatkonna ees

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
MTÜ Eesti Gei Noored (EGN) aktivistid.
MTÜ Eesti Gei Noored (EGN) aktivistid. Foto: Peeter Langovits

Täna kella 19 paiku kogunes veerandsada geiaktivisti Tallinnas Leedu saatkonna ette protestimaks Leedu parlamendis heakskiidetud homoseksuaalsuse vastu suunatud tsensuuriseaduse vastu.

Postimehe fotograafi hinnangul oli Uuele tänavale Leedu suursaatkonna hoone ette kogunenud kuni 25 geiaktivisti, sama palju oli kohal ka ajakirjanikke ja niisama uudistajaid.

MTÜ Eesti Gei Noored (EGN) liikmed asetasid protesti märgiks küünlaid Leedu saatkonna hoone juurde.

Saatkonnast väljus ka naistöötaja, kes protestijatega lühidalt vestles. Üritus möödus rahulikus toonis, kohal oli ka politsei.

Eile tühistas Leedu seim presidendi veto seaduselt, millega keelustatakse seksuaalvähemustest positiivses valguses rääkimine kõigis massimeediumites, mis on kättesaadavad alaealistele.

Üks eelnõu peamistest kriitikutest on pühapäeval ametist lahkunud Leedu president Valdas Adamkus, kes selle juunis veto jõuga tõkestas. Adamkuse järeltulija Dalia Grybauskaite ei saa uut vetot kehtestada.

«Vastuvõetud seadus röövib Leedu inimõigusorganisatsioonidelt võimaluse jätkata tööd ühiskonna seksuaalvähemuste suhtes sallivamaks muutmise suunas,» kritiseeris EGNi esimees Hanna Kannelmäe.

Homofoobse seadusemuudatuse vastu on lisaks Leedu presidendile sõna võtnud ka Amnesty International ning Euroopa Parlamentaarse Assamblee ning Euroopa Parlamendi saadikud.

Meeleavaldused on juba toimunud Leedus, Belgias, Rootsis ja Islandil, ning toimuvad täna mitmel pool Euroopas, sest Leedu ei pruugi jääda ainsaks riigiks, kus planeeritakse sõnavabadust ja inimõigusi piirata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles