Tööandja väärtustab noorte isikuomadusi

Kaire Uusen
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Firmajuhtide ükskõiksus ülikoolidiplomite päritolu osas ei ole vähendanud noorte tungi riigi ülikoolidesse.

«See ei ole tähtis, millise kõrgkooli töölesoovija on lõpetanud,» ütles Hansapanga meediasuhete juht Kristiina Tamberg Hansapanga personalipoliitika kohta. «Tähtsad on siiski inimese oskused ja isikuomadused.»

Kõrgkoolid võrdsed

Tallinna Börsi ja Eesti Väärtpaberikeskust ühendava ettevõtte HEX Tallinn personalijuht Ly Kasvandik ütles, et palkamisel ei ole riigiülikoolide lõpetajad eelisseisus võrreldes erakoolidega.

Hiljuti ülikoolides lõppenud konkursid riigieelarvelistele õppekohtadele näitasid, et endiselt pürgivad noored majanduse ja õigusteaduse erialale. Erinevates ülikoolides kõikus ühele kohale soovijate arv vahemikus kümnest kahekümneni. Just nendel erialadel on sissesaajate õpitulemused kõige paremad. «Suure konkursi põhjuseks oli väike riiklike õppekohtade arv,» lisas TTÜ vastuvõtu spetsialist Kersti Piirsoo. Need, kel konkursiga majandusse sisseastumine ebaõnnestus, võivad Piirsoo sõnul tasulisse õppesse proovida.

Head oskused

«Väikese konkursiga erialadel oli kooli sissesaamiseks vajalik vaid pool sellest punktisummast, mis oli piiriks näiteks haldusjuhtimise või ärinduse erialal,» ütles Piirsoo.

Piirsoo sõnul saavad populaarseid erialasid õppida ainult väga heade õpitulemustega noored. Head töökohta või eelist töölepääsul see tööandjate sõnul aga ei taga.

TÜ karjääriteenistuse spetsialisti Margit Tago sõnul näitas eelmisel suvel Emori korraldatud uuring, et see, millises ülikoolis töötajakandidaat õppis, on tööandjate jaoks tähtsuselt alles viiendal kohal.«On tööandjaid, kelle silmis on riigiülikoolil siiski suurem usaldusväärsus,» märkis Tago.

Tartu Ülikooli lõpetanud spetsialistide oskusi hindas heaks võiks väga heaks koguni 90 protsenti küsitletud 502 tööandjast.

Ülikooli valiku määrab rahakott

Aasta õppemaks majanduserialadel (kroonides)

• Estonian Business School 42 800

• Audentese Ülikool 34 700

• Tartu Ülikool 26 000 (konkurss tasuta õppesse 18,2 kohale)

• TÜ Pärnu Kolledž 20 000

• Tallinna Tehnikaülikool 26 000 (konkurss tasuta õppesse 12,1 kohale)

• Eesti Põllumajandusülikool 19 800

• Kõrgkool I Studium 18 000

Allikas: Postimees

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles