Suurte ülikoolide tudengitele napib ka tänavu ühiselamukohti

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pedagoogikaülikooli Karu tänava ühiselamus elaval kasvatusteaduste tudengil Enn Ozo­li­til vedas – selle asemel, et oodata menuka ühika kohta ligi aastapikkuses järjekorras, sai ta kolida seal elava, kuid sõjaväkke läinud sõbra asemele.
Pedagoogikaülikooli Karu tänava ühiselamus elaval kasvatusteaduste tudengil Enn Ozo­li­til vedas – selle asemel, et oodata menuka ühika kohta ligi aastapikkuses järjekorras, sai ta kolida seal elava, kuid sõjaväkke läinud sõbra asemele. Foto: Postimees.ee

Vaatamata iga aastaga tõusvatele toahindadele soovivad paljud tudengid siiski kolida ühiselamusse ning praeguste arvestuste kohaselt jääb sügisel kõigis suuremates ülikoolides ühikakohti puudu.

Pedagoogikaülikooli Karu tänava ühiselamus elav kasvatusteaduste üliõpilane Enn Ozolit on ühikaeluga rahul. «Ma tunnen end siin nagu kodus,» väitis ta. «Olen siin elades iseseisev, teen, mida tahan, käin, kus tahan. No mida veel soovida?»

Ozolit nentis aga samas, et ühiselamukohta oli raske saada. Ootejärjekord oleks olnud ehk isegi aastapikkune, kuid sõjaväkke läinud sõber päästis olukorra: Ozolit sai tema koha.

900 uut lepingut

Karu tänava ühiselamu direktori Tõnu Madara sõnul ei satu sellesse majja tavaliselt esmakursuslasi. «Meil on sageli aastapikkune järjekord ukse taga ning kohtade täitumus pidevalt sada protsenti,» ütles Madar.

Lisaks Karu tänava ühiselamule, kus pole praegu ühtegi vaba kohta, pakub Tallinna Pedagoogikaülikool majutust ka Lasnamäel Raadiku tänaval ja kesklinnas Pärnu maanteel, kus on tagasihoidlikumad elamistingimused.

Viimatimainitud elamutes käib nende majajuhatajate andmeil pidev sisse- ja väljakolimine ning seetõttu kõigub ka vabade kohtade arv. Täpseid andmeid vabade kohtade asjus ei osanud kummagi ühiselamu valvelauatöötajad eile öelda.

Tartu Ülikooli üliõpilaskülal oli majutusjuhi Janika Hango sõnul enne esmakursuslaste saabumist pakkuda ligikaudu 1100 ühiselamukohta, kuid praeguseks hetkeks on sõlmitud juba ligi 900 uut lepingut. «Kohasoovijaid on rohkem, kui meil kohti pakkuda on,» tõdes Hango.

«Eelkõige jäävad kohast ilma vanemate kursuste tudengid, kes kevadel ühiselamust lahkudes lootsid, et kohti on sügisel piisavalt ning et nad saavad suvalisel ajal tulla ja koha valida,» hoiatas Hango.

Koolid, kes tagavad koha

Eesti Põllumajandusülikooli Tuglase tänaval asuvas ühiselamus oli eilse seisuga veel 90 vaba kohta, kuid suure tõenäosusega täituvad ka need viimased kohad veel käesoleva nädala jooksul. Teine ühiselamu on hetkel suletud, sest seal käib novembrini remont.

Tallinna Tehnikaülikooli ühiselamuid majandav MTÜ TTÜ Üliõpilasküla pakub 1700 kohta, millest vaid 160 saavad endale tänavused esmakursuslased. Üliõpilasküla administratiiv- ja majutustalituse juhataja Egon Põder ei osanud eile veel öelda, kui pikk on nende kohtade taotlejate järjekord, sest üliõpilasesindusel on plaanis teha majutuse soovijate pingerida.

«Me saame nimekirja ülikooli vastuvõtukomisjonist, mille alusel üliõpilasesindus teeb pingerea, võttes aluseks ülikooli sisseastumispunktid ja elukoha kauguse Tallinnast,» selgitas Põder.

Mere- ja sisekaitseakadeemia ühiselamud asuvad kooli territooriumil, mis peaks olema tudengitele mugav lahendus. Mõlema kooli ühiselamutes on üle 400 koha ja nad lubavad majutada kõik oma üliõpilased, kes soovivad sinna elama asuda.

Ühiselamukohtade hinnad

(sh kommunaalmaksed):

• Tartu Ülikool – 600–1100 krooni kuus

• Tallinna Pedagoogikaülikool – 230–660 krooni

• Tallinna Tehnikaülikool – 260–1200 krooni

• Eesti Mereakadeemia – 500 krooni

• Sisekaitseakadeemia – 400–3000 krooni

• Eesti Põllumajandusülikool – 700–750 krooni pluss kommunaalmaksed

Allikas: ülikoolid

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles