Tallinnas toimub soome-ugri rahvaste maailmakongress

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

15. kuni 19. augustini toimub Tallinnas soome-ugri rahvaste IV maailmakongress, teatab kongressi pressisekretär Valeri Kalabugin.

Kongressile on juba registreerunud 630 osalejat 11 riigist. Kongressi avaistungil esinevad Eesti president Arnold Rüütel, Soome president Tarja Halonen ja Ungari president Ferenc Madl.

«Venemaa rahvaloenduse andmed näitavad, et meie idapoolsete hõimurahvaste arvukus on 1989. aastast vähenenud poole miljoni ehk ühe seitsmendiku võrra. Siiski ei ole see protsess pöördumatu,» ütles maailmakongressi peasekretär Andres Heinapuu.

«Maailm on muutunud avatumaks ja suhtlemisaltimaks. Infovahetust ei saa enam takistada. See on väikerahvaste jaoks soodne olukord. Soomeugrilased peavad õppima uutes tingimustes oma keelt, kultuuri ja identiteeti säilitama," lisas Heinapuu.

21 soome-ugri rahvusorganisatsiooni on kongressile volitanud 303 delegaati, lisaks on registreerunud 305 vaatlejat ja kutsutud 22 külalist - kokku 630 inimest.

Kolm rahvast bessermanid, vadjalased, jazva komid on esindatud vaatlejatega.

Delegaadid on pärit 11 riigist: Venemaalt, Soomest, Ungarist, Rootsist, Norrast, Lätist, Slovakkiast, Kanadast, Rumeeniast, Ukrainast ja Eestist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles