Laekveres murdsid hundid kahe kuuga 11 ketikoera

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Laekvere vallas on tänavu suvel sagenenud huntide ründed koerte vastu: kiskjad viisid ketikoera ära isegi alevikust.

Laekvere aleviku eramus elaval Kaido Kroobenil oli kaks koera, laika ja suur hagijas. Nüüd vaatab peremeest pelglikult vaid vene hagijas Taki. «Eelmisel neljapäeval vastu reedet ärkasin hommikul poole viie paiku üles hagija ulgumise peale,» meenutas Krooben. Välja vaatama minnes selgus, et teine koer oli kadunud.

Öö hiljem kadus Paasveres töökoja eest keti otsast Targo Kokkari koer. «Mul oli kaks valvekoera, üks jahikoer, teine laika,» rääkis Kokkar. Hunt viis laika minema. Umbes saja meetri kaugusel põllul oli näha verejälgi, veel kaugemal vedelesid soolikad.

Murrab ainult koeri

Moora küla taluaiast kadus jäljetult suur koer, väiksemast olid kiskjad pool alles jätnud.

Laekvere jahimeeste ühingu esimehel Tõnu Kroobenil on kirjas täpne statistika huntide veretöödest. «Juulis läks kaduma üheksa ketikoera, augustis kaks jahikoera, kes olid samuti ketis,» tegi ta kokkuvõtte.

Huvitaval kombel ei ole murdjad puutunud aga seni ühtki muud kodulooma. Jahimehed peavad murdjaks suurt isendit, kelle kaaslased ootavad seni kaugemal, kui juht ohvri ära toob.

Hundi kohta imelik jälg

Kroobeni sõnul tundub murdja jalajälg hundi kohta liiga suur ja ümar, ka pole loom liikunud nagu tavaline hunt, kes oma jälgi kopeerib. Jahimehe hinnangul pole võimatu, et loom on hundi ja koera ristand.

Keskkonnaministeeriumi metsanduse osakonna peaspetsialisti Peep Männili hinnangul on Tormas ja Laekvere piirkonnas tegutsev hunt spetsialiseerunudki ketikoertele. «Siin ei aita muu, kui koeri tuleb aedikus kinni hoida, võrkaiast ei ole hundid seni ühtki kätte saanud,» soovitas ta.

Hoolimata huntide laastamistööst antakse nende laskmise lube vaid piiratult, sest kiskja arvukus Eestis on viimastel aastatel kiiresti vähenenud. Tänavu kevadel loendati 90 isendit. Veel 1995. aastal elas Eestis aga üle 500 hundi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles