Treener Grinko ootas Jaansoni võitu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Jüri Jaansoni treener Igor Grinko ja mänedžer Jaan Tults leidsid pärast ebaõnnestunud mullust MM-võistlust Milanos, et hoolealune tõuseb Ateenas olümpiavõitjaks.

«Võrdlesime kriisikoosolekul Jüri võimeid konkurentide suutlikkusega ja leidsime, et hea vormi korral suudab ta kõiki edestada. Vaid Olaf Tufte unustasime,» meenutas hõbedameest veekalkvel silmil kallistanud Tults.

Põrumine Milanos lõi hiilgava ettevalmistuse läbinud Jaansoni rööpast välja. Eestisse naasnud, kihutas ta öösel autoga Tultsi koju ja teatas, et soovib Ateenas võistelda hoopiski kahepaadil. «Jüri, sa võidad kulla ühesel,» veenis mänedžer.

Grinko tunnistas pärast Jaansonile hõbeda kaela riputamist, et päev varem rõõmustanuks teda ükskõik mis värvi medal. Ent finaalis nägi ukrainlasest juhendaja Jaansoni nagu parimail päevil liidriks tõusmas ja silme ees kangastus täistabamus.

«Tundsin, nagu oleks kuld röövitud,» kahetses Grinko esimesel hetkel. «Teatud rolli mängis kaotuses Jüri vanus. Eelsõidus ja poolfinaalis oli Jüri parim, aga taastumine nõuab tema eas rohkem aega.»

Jaansoni ja Grinko teed ristusid 1983. aastal. Pärast 1990. aastat, mil eestlane maailmameistriks krooniti, side katkes, sest Grinko läks tööle USAsse.

Uuesti löödi käed 2002. aasta sügisel. «Jüri kurtis, et on jõudnud ummikseisu ega tea, mida edasi teha,» rääkis Grinko.

Jaansonil pole mesine iseloom, tunnistas Grinko. «Olen ka pujään,» märkis ta. «Rasketel hetkedel ütlesin: Jüri, tahan sind üksnes aidata. Kui soovid, jätkame koos, vastasel korral jätame hüvasti.»

Grinko loodab, et olümpiamedal annab kinnisvarafirmat omavale Jaansonile energiat edasi sportimiseks. «Äkki suudab Jüri eestlasi üllatada ka järgmisel olümpial,» tõdes ta lootusrikkalt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles