Arstiabi saab ka telefonitsi või internetist

Eero Merilind
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kui tervis on käest ära ja ravijärjekorrad pikad, kipuvad inimesed abi otsima mujalt. Üheks võimaluseks oma probleemidele lahendust leida on nõuandetelefonid ja internetileheküljed.

Enamik nõuandetelefonidest annab professionaalset abi ning on igati usaldusväärsed. Lisaks üldistele on olemas veel konkreetsele probleemile keskendunud nõuandetelefonid.

Ka internetilehekülgi, kust saab terviseinfot ja konsultatsioone, on mitmeid. Leheküljed on enamasti üles ehitatud konkreetsele probleemile ning ulatuvad oma sisu ja pakutava info poolest lausa ühest äärmusest teise.

Küsimused arstidele

Puhtalt meditsiinilisi eestikeelseid internetilehekülgi on kokku umbes kümmekond. Näiteks leheküljelt www.arst.ee leiab infot ravimite omaduste, soodustuste määrade, ravimite hindade, arstide töökohtade, vastuvõtuaegade ja haiguste-puhuste tegevusjuhiste kohta, lisaks saab registreerida arsti vastuvõtule.

Lehekülgedel www.perekool.ee ja www.amor.ee saab lisaks infole esitada küsimusi vastava eriala spetsialistidele. Internetiarste leiab ka lehekülgedelt www.arst.ee ja www.kliinik.ee, kus vastavad oma eriala professionaalid.

Sagedamini küsitakse internetiarsti käest intiimsemaid asju ja soovitakse säilitada anonüümsust.

Hambahaiguste kohta leiab väga head informatsiooni leheküljelt www.hambaarst.ee. Lehekülje www.haigekassa.ee küsimuste ja vastuste rubriik on väga pädev ja suhteliselt kiirete vastustega kõigi meditsiinilis-organisatoorsete küsimuste osas. Kõike, mis puudutab tervishoiusüsteemi kitsaskohti, järjekordade pikkust, töövõimetuslehtede väljaandmise aegu, soodustuste määrasid jne, tasub küsida just sealt.

Infot on kõigile

On ka temaatilisi lehekülgi, kust võib leida asjakohast ja meditsiiniliselt adekvaatset infot, nt www.peavalu.ee, www.onkoloogia.ee jt. Patsiendisõbralikud on ka patsientide ühenduste leheküljed, nt www.diabetes.ee ja www.parkinson.ee.

Omaette rühma moodustavad ajakirjandusväljaannete nn tervisenõuanded, nt woman. delfi.ee/tervis, kus esineb kohati väga asjalikke nõuandeid ja soovitusi, kuid kahjuks rikuvad paljud head artiklid ära asjatundmatud kommentaatorid.

Kõiki valdkondi internetis kommenteerida ei ole võimalik, kuid ülejäänute kohta näib infot ja konsultatsioonivõimalusi jätkuvat.

Seda nii tõsise meditsiiniinfo huvilistele kui ka kerge ajaviite otsijatele ning oma emotsionaalse labiilsuse rahuldajatele kõikvõimalikes jututubades.

Tervisenõu telefoni teel

• Tasuline nõuandetelefon Lastearst kuuleb 1599

• Tasuta Reumaliin 7 318 318

• Üleriigiline tasuta usaldustelefon 126, vene keeles 127

• Tasuline Eluliin 655 8088, vene keeles 655 5688

• Tallinna psühholoogiline kriisiabi 631 4300

• Tasuta uimasti info- ja nõustamistelefon 1707

• Tasuta Eesti Vähiliidu nõuandetelefon 800 2233

• Eesti Allergialiidu nõuandetelefon 506 9896

• Noorte usaldustelefon 646 6666

• Kristlik päevane usaldustelefon 600 6439

• 1. jaanuaril 2005 alustab tööd perearsti infotelefon

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles