Eesti sügist saab müüa

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tea Varrak leiab, et Eesti sügist on võimalik müüa nii eestimaalastele kui välisturistidele – püütakse muuta eestlaste arusaama puhkusest.

Ei ole midagi lihtsamat kui müüa ilu, värve, meeleolu, elamusi. Ja ei ole ka midagi raskemat. Kõlab ehk vägagi pragmaatiliselt, kuid värvidest ja elamustest on vaja luua toode, mis müüks. Eestil on tegelikult neid tooteid rikkalikult ning meie ettevõtjad oskavad üha innovaatilisemalt välja pakkuda puhkamisvõimalusi, mis nii eestimaalastele kui välisturistidele meele järele on.

Paari nädala eest alustas Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse Turismiarenduskeskus projektiga, mille eesmärgiks on pikendada turismihooaega Eestis ja kutsuda nii eestimaalasi kui välisturiste meie kuldseid metsatukki, kaladerohkeid järvi ja arhailisi metsatalusid nautima. Teisisõnu – püüame müüa Eesti sügist ja siinseid puhkamisvõimalusi.

Mujal on alati parem?

Veendumus, et kusagil mujal on parem, on saatnud inimest kogu tema eksistentsi vältel. Vahel aga tundub, et arengumootorina töötav rahutus ei anna meile kuigi palju juurde, vaid võtab pigem ära. Näiteks võimaluse tunda rõõmu olemasoleva üle.

Tihtilugu unustavad eestimaalased küll rahutu rännusoovi, avastamiskihu, päikesejanu või millegi muu ajel Eestist puhkama pagedes, et siingi on rikkalikult avastamata maid ja inimesi, võrratuid elamusi, mille järele ei tulekski kuigi kaugele rännata. Ehk tasuks siinkohal meenutada lihtsat tõde Pipilt – spunki ei pea otsima maa alt ja maa pealt, vaid sa võid ta leida oma koduaiast!

Siinsamas Eestis võid planeerida endale nädalavahetuse või miks mitte ka pikema puhkuse, õppides kuduma kangastelgedel, vaadeldes hülgeid või linnuparvi, seigeldes suurtes seenemetsades ning marineerides omaenda korjatud puravikke-pilvikuid.

Eestil on meile palju pakkuda, tuleb see vaid üles leida. Võimsaimaks müügiargumendiks ongi Eestimaa ise – tasase pinna varjus peidus olevad krobelisused ja künkad, ajalugu ja traditsioonid.

Samuti väiksusest ja innovaatilisusest tulenevad uued ja huvitavad võimalused ning kahtlemata tänaste turismiettevõtjate nutikus ja oskus vanu häid asju moodsate turismivõimalustega kombineerida.

Toetame ettevõtlikke

Huvi siseriiklike reiside vastu kasvab stabiilselt. Kuigi lemmiksihtkohtadeks on Tallinn, Pärnu ja saared, on nii Lõuna-Eesti kui Ida-Virumaa muutumas üha populaarsemateks reisipaikadeks. Ka sealsed turismiettevõtjad on senisest aktiivsemad oma toodete väljaarendamisel ja reklaamimisel.

Sageli ei ole turismitoodete arendamiseks vaja muud peale loova mõtlemise, sest paljude jaoks ongi võluvad just lihtsad ja vahel ka unustatud rõõmud. Nii leidub näiteks turismiettevõtjaid, kes on ilusast koduaiast, lähedalasuvast jõest või sipelgapesast, muistsest kohalegendist või laulumaiastest külamemmedest loonud väärtuse, mida paljud eestimaalased nautima sõidavad.

EAS Turismiarenduskeskus on võtnud eesmärgiks aidata kaasa sellele, et eestlase arusaam puhkusest ei piirduks kahenädalase reisiga Vahemere rannikule või Taisse. Augustis kutsus EAS Turismiarenduskeskus turismiettevõtjaid registreerima oma tooted andmebaasi, et muuta need erinevais keeltes kättesaadavaks nii Eestis kui väljaspool. Tänaseks on laekunud mõnisada sügisesse mõeldud turismitoodet, mida riigi toel reklaamitakse Eestis, Lätis ja Rootsis. Aktiivne kaasalöömine tõestab, et koostöös riigiga on rohkelt initsiatiivikaid ettevõtjaid, kes soovivad arendada nii oma ettevõtmisi kui regiooni tervikuna. Meie ülesanne on pakkuda neile abi, toetust ja võimalust enda tooteid tutvustada.

Lõõgastujale ja aktivistile

Arusaam, et puhkus on mõeldav ainult suvel, piirab oluliselt nii turismiala ettevõtjate kui ka turismihuviliste võimalusi. Ajapikku kujunenud mõttestamp, et sügisel ongi õige kodus istuda, ei tohiks muutuda üldiseks käitumismalliks.

Tegelikkuses jagub sügisestel nädalalõppudel tegevusi nii seiklusturistidele, aktiivse ja sportliku puhkuse nautijaile kui ka väikeste lastega peredele. Adrenaliini võib saada nii surfilaagris, merepäästeõppustel kui fotokaameraga jahti pidades. Tervisefriigid saavad läbi teha organismi puhastava paastukuuri ja õppida ökotoidu valmistamist, linnast ja linlikust eluviisist tüdinud aga käia seenel indiaani moodi või sõita marjatallu. Eesti sügisest leiab igaüks midagi.

Neid ja paljusid teisigi nädalalõpu veetmise võimalusi tutvustab EAS Turismiarenduskeskuse sügiskampaania nii eestimaalastele endile kui ka Läti ja Rootsi turistidele.

Sest uskuge, tegelikult ei juhtugi kõik kusagil mujal. Eriti veel siis, kui meil on endil piisavalt tahtmist osaleda selles, mis toimub meie ümber. Eesti metsas, soos, rabas.

Eestimaa sügis võib olla sama huvitav ja võimalusterohke kui iga teine aastaaeg.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles