Laine Jänes loob mehist linnavalitsust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tartu linnapeakandidaadi Laine Jänese väitel on tema meeskonnas lubanud jätkata reformierakondlastest abilinnapead Hannes Astok ja Sven Illing, uueks abilinnapeaks võib tõusta haridusosakonna juht Georg Aher.

Kolmapäeva õhtul Reformierakonna Tartu piirkonna juhatuse koosolekul Andrus Ansipi asemikuks Tartu linnapea kohale nimetatud Laine Jänes ei soostunud esmalt otsesõnu välja ütlema, kellest võiks saada tema asemel kultuuri- ja haridusvaldkonna eest vastutav abilinnapea.

Lõpuks tunnistas Jänes siiski, et linna praegune haridusosakonna juhataja Georg Aher on just see, keda ta on sel ametikohal ette kujutanud.

Aher jäi teemat kommenteerides sõnaahtraks: «Jah, oleme Laine Jänesega sel teemal mõtteid vahetanud. Kas ma olen valmis seda ametit ka vastu võtma, on veel vara öelda. See teema pole nii aktuaalseks muutunud.»

Volikogu Reformierakonna fraktsiooni esimees Verni Loodmaa ütles Aheri võimalikku abilinnapeakandidatuuri kommenteerides, et ta on tõsiseltvõetav kandidaat.

Läbirääkimised käivad

Kes võiks Jänese juhitavas linnavalitsuses jätkata, on samuti veel lahtine. Jänes ütles vaid, et Reformierakonna abilinnapead Sven Illing ja Hannes Astok on talle kinnitanud valmisolekut senistel ametikohtadel edasi töötada.

Tartu Postimeheni on mitmest usaldusväärsest allikast aga jõudnud kuuldused, et Hannes Astok pole nõus Jänese alluvuses töötama ja on kohe-kohe liikumas Tallinna abiministriks.

Laine Jänes väitis, et temal sellist informatsiooni pole, ning lisas, et tema koostöö Astokiga on suurepärane.

Hannes Astok kinnitas, et ta pole kunagi öelnud, et ei ole nõus Laine Jänese alluvuses töötama, ka polevat talle keegi kunagi teinud ettepanekut asuda abiministrina tööle Tallinnas.

Linnavalitsuse koosseis saab lõplikult paika pärast seda, kui Jänes ja Reformierakonna fraktsioon on teiste volikogus esindatud poliitiliste jõududega läbi rääkinud. Jänes kinnitas, et volikogu paneb uue linnavalitsuse ametisse 23. septembri istungil – selsamal, kus rahuldatakse Andrus Ansipi tagasiastumispalve ning kinnitatakse uus linnapea.

Verni Loodmaa ütles, et linnale oleks abilinnapea Anto Ili jätkamine kindlasti vajalik, ka keskerakondlane Vladimir Šokman on tema hinnangul tublit tööd teinud.

Raha spordirajatistesse

Pisut kaugematest tulevikuplaanidest ja eesseisvatest ülesannetest rääkides tõi Jänes esimesena välja tuleva aasta Tartu linnaeelarve koostamise. Suurimad summad sooviks Jänes eraldada Anne spordikeskuse rajamisele, Tamme staadioni rekonstrueerimisele ning Anne spordiväljaku valmisehitamisele.

Annelinnas on liiklus Jänese sõnul niivõrd pingeline, et tema hinnangul võiks uues linnaeelarves kajastuda Kalda tee laiendus. Linna suur prioriteet on Jänese sõnul kutsehariduskeskusesse investeerimine ja Kivilinna gümnaasiumi kompleksi lõpuniehitamine.

«Kindlasti ei hakka ma linna seatud kursilt kõrvale keerama, praeguse linnavalitsuse töö on ju suuresti üles ehitatud juba koostatud ja kinnitatud arengukavadele,» märkis Jänes. «Kardinaalseid muudatusi pole oodata. Olen kaks aastat linnavalitsuses töötanud ja tean, kuidas asjad käivad.»

Küsimusele, kas tal eesootava ameti suhtes kartusi pole, vastas Jänes eitavalt ja lisas, et see on töö nagu iga teinegi. Samuti märkis ta enesekindlalt, et loodab linnapea ametis vastu võtta tuleval aastal peetavad rahvusvahelised hansapäevad ja taasavada Jaani kiriku.

«Ansip on linnapeana lati kõrgele seadnud ja nüüd ootavad linlased ehk mingit ilmaimet. Tahan öelda, et ma pole Andrus Ansip,» sõnas Jänes. «Usun, et olen arenguvõimeline. Ma ei tahagi öelda, et tean kõike, pean äärmiselt oluliseks hea meeskonnatöö olemasolu.»

CV

Laine Jänes (sünd Randjärv)

• Sündinud 30. juulil 1964 Moskvas. Lõpetas 1980. aastal Tartu 10. keskkooli, 1983 H. Elleri nimelise muusikakooli koorijuhi ja muusikaõpetaja erialal ning 1989 samal alal Tallinna Riikliku Konservatooriumi. 1996. aastal sai muusikamagistriks.

• 1985–1998 töötas H. Elleri nimelise muusikakooli kooriliteratuuri õpetaja ja kontsertmeistrina, 1995–1998 Tartu linnavalitsuse kultuuriteenistuse peaspetsialistina, 1994–1997 oli õpetajate seminari õppejõud, 1997-1998 muusikaakadeemia Tartu filiaali juhataja, 1998–2002 Vanemuise kontserdimaja direktor. Alates 2002. aastast Tartu abilinnapea. Ametipalk abilinnapeana 35 038 krooni.

• Sõidab isikliku Toyota Avensisega (1998), abikaasaga kahasse on tal 19 000 krooni eest OÜ Geomärk (praegu aktiivselt ei tegutse) osakuid.

• Abikaasa Viljar on kohvi ja konjakit importiva ASi Prike müügiesindaja. Tütar Marit (18) õpib Treffneri gümnaasiumis, Liine (13) kommertsgümnaasiumis. Pere elab Ihastes eramajas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles