USA raport: Iraagist ei leitud massihävitusrelvi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

USA relvainspektorite juhi raportikavandis tunnistatakse, et Iraagis ei leitud massihävitusrelvi, ütlesid Ühendriikide valitsusallikad neljapäeval.

Charles Duelfer, kelle Luurekeskagentuur (CIA) määras Iraagi relvajahti juhtima, on jõudnud 1500-leheküljelise raportiga lõppjärku, kuid juba nüüd on teada, et selles tunnistatakse keemia- ja biorelvade puudumist.

Väidetavad massihävitusrelvad olid president George W. Bushi administratsiooni põhiargumendiks 2003. aasta märtsis Iraagi sõja alustamiseks, mille tulemusena kukutati Saddam Hussein.

Duelfer peaks oma tegevuse kokkuvõtte lõpetama lähinädalatel. Tema eelkäija David Kay ütles jaanuaris tagasi astudes, et Iraagil ei olnud sõja algushetkel suuri bio- ega keemiarelvavarusid.

USA välisminister Colin Powell tunnistas nädala algul, et tema arvates ei leita massihävitusrelvi Iraagist iial.

Kõige lähemal keelatud relvaprogrammile on Iraagi luureteenistuse salalaborid, milles võidi valmistada väikeses koguses bio- ja keemiarünnakus kasutatavaid vahendeid, teatas ajaleht New York Times oma võrguväljaandes valitsusametnikele viidates.

Lehe sõnul jätab raport lahtiseks võimaluse, et keelatud relvad toimetati Iraagist teistesse riikidesse, kuid nimesid ei nimetata.

Lahingutegevus Iraagis jätkus aga ka neljapäeval, kui USA sõjaväelased teatasid õhurünnaku käigus 60 võõrvõitleja tapmisest Falluja lähedal.

Falluja haiglast teatati, et surma sai 16 tsiviilelanikku, nende seas naisi ja lapsi.

USA vägede avalduses nimetati toimunut osaks «täppisrünnakust» kompleksile, mida kasutasid Al-Qaedaga seotuks peetava jordaanlase Abu Musab Al-Zarqawi võitlejad.

Ameeriklaste sõnul oli Qaryat ar Rufushi linna lähedal asuvas kompleksis rünnaku hetkel, neljapäeva õhtul kell 21.45 umbes 90 võõrvõitlejat.

Õhurünnakuga purustati kolm hoonet ja eluga pääsenud võitlejad põgenesid Qaryat ar Rufushi, öeldi avalduses.

USA väed on teinud viimastel nädalatel Bagdadist läände jäävale mässajate kätte langenud sunniitide kantsile Fallujale kümmekond õhurünnakut.

Eile aga rammis enesetapuvõitleja Bagdadi kesklinnas autoga politsei kontrollpunkti, tappes vähemalt 13 inimest ja haavates kümneid, teatasid tervishoiuministeeriumi ja valitsuse allikad.

Valitsusallikas ütles, et on oodata tohutut hulka ohvreid ja et hukkunud on enamuses politseinikud.

Plahvatus toimus Tigrise idakaldal ja paiskas õhku paksu suitsupilve. (Reuters/BNS)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles