Lahkunute kontod püsivad suhtlusportaalides aastaid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Siiani on Orkutis üleval kuu aja eest hukkunud veebel Allain Tikko konto.
Siiani on Orkutis üleval kuu aja eest hukkunud veebel Allain Tikko konto. Foto: Repro

Suhtlusportaalides, kuhu saab üles panna pilte ja isiklikku infot, säilivad meie seast lahkunud inimeste profiilid aastateks. Kuigi mitteaktiivsed kontod lubatakse sulgeda, ei kipu portaali haldajad seda otsese teavitamiseta tegema, kirjutab Madis Filippov ajalehes Postimees.


Sisestades populaarse suhtlusportaali Orkuti otsingumootorisse meie seast lahkunud eestlaste nimesid, saame mitmeid vasteid. Siiani on näiteks üleval kaks aastat tagasi Afganistanis raketirünnakus hukkunud seersant Kalle Torni, aasta tagasi hukkunud vanemveebel Ivar Broki ning kuu aja eest hukkunud veebel Allain Tikko kontod.

Eesti suhtlusportaali rate.ee looja Andrei Korobeinik ütles otse välja, et nemad ei kustuta surnute profiile isegi vastava palve peale. Kontod kaovad alles siis, kui neid pole aasta aega järjest kasutatud.

Ka andmekaitse inspektsiooni (AKI) avalike suhete nõuniku Elsa Neeme sõnul pole nende poole sellise murega siiani pöördutud. Ta märkis siiski, et AKI saab Eestis asuvaid suhtluskeskkondade teenusepakkujaid hoiatada, kohustada valed või inimese jaoks soovimatud andmed eemaldama ja ka karistada. Välismaal paiknevatele teenusepakkujatele saab teha ettepanekuid ja paluda teave portaalist eemaldada.

«Üldiselt läheb meie sekkumist hea tava järgivate suhtluskeskkonna teenusepakkujate puhul harva vaja, kuna portaalide administraatorid nii Eestis kui välismaal reageerivad ise, kui inimene isiklikult või ka tema lähedased nende poole pöörduvad,» lisas Neeme.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles