Kiirtoidukette ähvardavad kahjunõuded

Meelis Kitsing
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kuigi seni on kohtud ülekaaluliste ameeriklaste hagid rämpstoidufirmade vastu tagasi lükanud, võivad peatselt paksude ravikuludega koormatud osariikide tervishoiusüsteemidki neilt raha nõudma hakata.

USA valitsuse uurimisasutuse National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases andmetel on ligi kaks kolmandikku üle kahekümneaastastest ameeriklastest ülekaalulised. Need, keda instituut nimetab paksudeks, moodustavad ligi ühe kolmandiku kogu Ameerika täiskasvanutest.

Instituudi hinnangul on ameeriklaste liigsest kehakaalust tekitatud kogukulu 117 miljardit dollarit.

Ignoreerivad isiksust

Otsides vahendeid «paksuse epideemia» leviku vähendamiseks, on esile toodud lugematu arv ülekaalulistest endist sõltumatuid tegureid, mis ameeriklaste kehakaalu suurendavad.

Kohtutesse jõudnud hagide ja meedias aset leidva debati alusel on domineerivaks muutunud arusaam suurtest toitlustusfirmadest kui kurja juurest, kuna need serveerivad oma klientidele kehakaalu suurendavat rämpstoitu. Kriitikud on seisukohal, et kõik argumendid, mis püüavad väliseid või pärilikke tegureid rõhutades leida vahendeid liigse kehakaalu vastu võitlemiseks, ignoreerivad iga inimese eripära ning isiklikku vastutust toiduvalikute tegemisel.

Ahnete suurfirmade süüdistamine ameeriklaste kehakaalus ja teistele välistele teguritele apelleerimine sisendab inimestele, et nad on ohvrid, kellel ei ole mingit kontrolli oma valikute ega elustiili üle. See viib kõigi teiste süüdistamiseni peale iseenda.

Samas on selge, et lugematute erinevate tegurite kombinatsioon mõjutab seda, kas inimesed muutuvad ülekaaluliseks või mitte.

Öelda, et siin on ainult üks konkreetne tegur, mis määrab erinevate inimeste puhul nende kehakaalu, on parimal juhul üks piiratud teooria teiste paljude seas või halvimal juhul sulaselge propaganda.

Tubakafirmade kallale

Seni on USA kohtud lükanud tagasi ülekaaluliste ameeriklaste kompensatsiooninõuded suurfirmade vastu. Samas teatas sellel suvel USA tervishoiuminister Tommy Thompson, et riiklik tervishoiukindlustussüsteem Medicare maksab kinni paksusega seotud tervisehädade ravikuurid.

Mõnede analüütikute hinnangul on see esimene samm kohtuhagidele toidufirmade vastu. Kui avaliku sektori tervishoiusüsteem koormatakse üle paksusega seotud ravikuludega, siis järgmise sammuna suunavad osariigid nõuded firmade vastu.

Nii juhtus tubakafirmade vastaste hagidega, kus 46 osariiki said lõviosa tubakafirmadelt väljanõutud 240 miljardist dollarist. Osariigid põhjendasid hagisid sellega, et suitsetamine suurendas tervishoiukulutusi. Kuna tubakafirmadelt on võetud mis võtta andis, on rämpstoidufirmad järgmine hea mahuka kukruga märklaud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles