Maailmapärandi komitee muretseb Tallinna uue raehoone pärast

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna tulevane raekoda Taani arhitektide nägemuses.
Tallinna tulevane raekoda Taani arhitektide nägemuses. Foto: Bjarke Ingels Group ApS

UNESCO maailmapärandi komitee saatis Eesti vabariigi suursaadikule Prantsusmaal Margus Ravale kirja, milles avaldatakse muret Tallinnasse kavandatava tulevase raehoone asukoha üle.


Nimelt on tulevane raekoda planeeritud UNESCO maailma kultuuripärandi nimekirja kuuluva Tallinna vanalinna puhvertsooni ning vastavalt maailmapärandi reglemendile oleks tulnud maailmapärandi komiteed niisugusest arhitektuurivõistlusest eelnevalt informeerida.

Nüüd soovibki Maailmapärandi Keskuse Euroopa ja Põhja-Ameerika piirkonna juht Mechtild Rössler, et Eesti telliks sõltumatu keskkonnamõjude hindamise teemal, kuidas uue raehoone ehitus mõjutab nii vanalinna tervikuna kui ka näiteks vanalinna siluetti.

Juunikuus lõppes Tallinna linnavalitsuse korraldatud uue raehoone rahvusvaheline arhitektuurikonkurss, mille võitis Taani arhitektuuribüroo Bjarke Ingels Group ApS.

Linnavalitsuse uus hoone peaks kerkima linnahalli kõrvalkinnistule ning selle kogupind saab olema 35 000 ruutmeetrit. Raehoone arhitektuurivõistluse võitnud Taani arhitektid kujutasid oma võidutöös raekoda kui võrgustikku. «Raekoda võiks olla ametite ja kontorite võrgustik. Pigem avalik küla kui suur kontorikast. Ja see avalik ruum mitte ainult ei ümbritse raekoda, vaid tungib ka sinna sisse ja võimaldab kodanikel oma võimuga interaktiivselt suhelda,» tutvustas Bjarke Ingels peale konkursivõidu väljakuulutamist oma nägemust Tallinna uuest raekojast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles