Sõjakooli pürgib 160 inimest

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõrgem sõjakool.
Kõrgem sõjakool. Foto: Margus Ansu

Täna algasid sisseastumiskatsed KVÜÕA Kõrgemasse Sõjakooli õppima asuda soovijatele, sel aastal laekus rakenduskõrghariduse taseme õppesse 160 avaldust.

Kandidaadid sooritavad elolevate päevade jooksul akadeemilise võimekuse testi,
füüsiliste võimete testi, riigieksameid mittesooritanutel on võimalik teha kohapeal sisseastumiseks vajalikud matemaatika eksam ja kirjutada essee, vahendas kaitseväe peastaabi pressiesindaja.

«Ohvitseri elukutse on südame kutse, see nõuab inimeselt täielikku pühendumist ning suurt vastutust nii riigi kui oma alluvate ees,» ütles kolonel Aarne Ermus, Kaitseväe Ühendatud Õppeasutuste ülem.

Vastavalt kaitseväe juhataja direktiivile alustab maaväe eriala 13. põhikursusel õpinguid kuni  50 kadetti ning õhuväe 2. kursusel kuni 10 kadetti.

Käesoleval aastal jõustunud seadusemuudatus võimaldas kandideerimiseks dokumendid esitada ka seni veel ajateenistuses käimata noortel. Immatrikuleerimiseks on aga endiselt vaja läbida ajateenistus. Nii asuvadki pea pooled kandideerinud noored koostöös Kaitsressursside Ametiga veel sel aastal teenistusse kaitseväe erinevatesse väeosadesse.

Kaitseväe Ühendatud Õppeasutused on rahvusvaheliselt akrediteeritud kõrgkool, mille põhikursuse lõpetajad saavad rakenduskõrghariduse sõjalise juhtimise erialal ja keskastmekursuse lõpetajad sotsiaalteaduste
magistrikraadi.

Rakenduskõrghariduse tasemel ehk põhikursusel on võimalik valida maaväe või õhuväe õppesuund. Maaväe õppesuuna valijad saavad teha valiku jalaväe, side, logistika, õhutõrje, pioneeri ja suurtüki eriala vahel. Kolme aasta pikkune sõjakooli põhikursus annab värsketele maaväe ohvitseridele oskuse juhtida rühma ja kompaniid.

Õhuväe õppesuuna valinud spetsialiseeruvad lennuväljaohvitseri ning radari- ja
sideohvitseri erialale, õppetöö viiakse läbi koostöös Lennuakadeemiaga. Kolme ja
poole aastase õppe läbinud õhuväe ohvitserid alustavad teenistust õhuväes. Kõik
KVÜÕA Kõrgema Sõjakooli lõpetajad saavad ühtlasi ka riigikaitseõpetaja
kvalifikatsiooni.

Kõrgemasse Sõjakooli pürgijad peavad sooritama akadeemiliste võimete testi ning kehaliste võimete katsed, riigieksamitest arvestatakse matemaatika eksami ning kirjandi tulemusi. Soovijad saavad teha kohapeal matemaatika eksami ning kirjutada eesti keele essee.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles