Prokuratuur lõpetas Jüri Liimi kriminaalasja

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jüri Liim..
Jüri Liim.. Foto: Toomas Huik.

Prokuratuur lõpetas Jüri Liimi kriminaalasja, milles tuntud rahvuslast süüdistati Hans Pöögelmanni monumendi varguses mullu 22. mail.


Vanemprokurör Kristel Eliste allkirjaga kriminaalmenetluse lõpetamise määrus väljastati Põhja ringkonnaprokuratuurist möödunud nädala reedel. «Täna sain kirja kriminaalmenetluse lõpetamise kohta,» kinnitas Jüri Liim esmaspäeval BNSile. «Sellega lõpetati ka minu koduarest.»

Liimi sõnul on prokuratuuri kirjas siiski viide, et prokuratuur kaalub väärteomenetluse alustamist seoses Pöögelmanni monumendi väidetava vargusega.

Juuni algul saatis Harju maakohus Liimi süüasja tagasi prokuratuuri, kuna leidis, et kohtusse jõudnud dokumentides on kannatanu osas vasturääkivus.

Kohus märkis, et kui süüdistuses on märgitud kannatanuks Tondi Elektroonika AS, siis tsiviilhagis on kannatanuna kirjas Ülemiste City AS.

Põhja ringkonnaprokuratuur süüdistas Liimi (68) monumendi omavolilise teisaldamise tõttu varguses, milles süüdimõistmise korral näeb karistusseadustik ette kuni viieaastase vangistuse.

Praegu asub Pöögelmanni monument Tallinnas Maarjamäel ajaloomuuseumis, kus on ka Tondil Audentese eraülikooli kõrval asunud Tallinna sõjakoolis õppinud Nõukogude ohvitseridele pühendatud ausammas, mille Liim samuti teisaldas.

Kuna uurijatel ei õnnestunud ohvitseride ausamba omanikku kindlaks teha, siis Liim selle teisaldamise eest süüdistust ei saanud. Küll aga kinnitas Tondi Elektroonika esindaja eeluurimisel, et Pöögelmanni kuju kuulub just neile.

Kui Liimi süü Pöögelmanni mälestusmärgi varguses leiab lõplikult tõendamist, tuleb monument ettevõttele tagastada. Tallinna sõjakoolis õppinute mälestusmärk jääb aga suure tõenäosusega ka tulevikus ajaloomuuseumi valdusse.

Radikaalsete rahvuslike vaadete poolest tuntud Liim lasi kaks punamonumenti teisaldada mullu 22. mail. Seejärel pöördus Tondi Elektroonika esindaja Pöögelmanni mälestusmärgi asjus politseisse.

Liim on meediale lubanud kogu Eesti punamonumentidest puhastada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles