Prokuratuur ei alusta kirjanik Õunapuu suhtes kriminaalasja

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ervin Õunapuu
Ervin Õunapuu Foto: Peeter Langovits

Põhja ringkonnaprokuratuur otsustas mitte algatada kriminaalmenetlust kirjanik Ervin Õunapuu suhtes, kuigi Eesti Evangeelne Luterlik Kirik (EELK) taotles seda oma kuriteokaebuses.

Prokuratuur jättis kriminaalmenetluse alustamata, kuna Õunapuu tegevus ei vastanud kuriteokoosseisu objektiivsetele tunnustele.

Põhja ringkonnaprokuröri Katrin Sutti sõnul ei tuvastatud antud juhtumi puhul usulisele vihkamisele üleskutsumist.

«Üleskutse vihkamisele seisneb tegevuses, millega süüdlane tahab teises isikus kutsuda esile konkreetse vihkamise. Süüdlasel peab olema vastav ootus ja tuntav soov, et avalduse adressaadid vahetu üleskutse tagajärjel hakkaksid kedagi või midagi vihkama,» ütles Sutt BNSile.

Prokuröri hinnangul oli kõnealuse ajaleheartikli näol tegemist Ervin Õunapuu isiklike äärmuslike väljaütlemiste teatavaks tegemisega.

«Õigus levitada vabalt oma arvamust sõnas, trükis, pildis või muul viisil on Eesti põhiseaduse kohaselt igaühel,» märkis Sutt.

EELKi peapiiskop Jaan Kiivit esitas riigiprokuratuurile avalduse Õunapuu suhtes kriminaalasja algatamiseks oktoobri lõpus. Peapiiskopi avalduse ajendiks said Õunapuu poolt 26. oktoobri Eesti Päevalehes avaldatud seisukohad.

EELK leidis, et tuleb kaitsta kodanike põhiseadusega tagatud õigust usuvabadusele ning sellest lähtuvalt ka Eesti kristlasi, EELKi töötajaid ja kiriku liikmeid avaliku halvustamise, alusetute süüdistuste ja solvamise eest.

Ervin Õunapuu leidis 26. oktoobri Eesti Päevalehes ilmunud artiklis «Ristiusu jumala nimi on häving», et EELK on kuritegelik ühendus.

Õunapuu märkis kirjutises, et ka Hitler ja tema jüngrid tsiteerisid rahvamassidele Lutherit ja saavutasid uskumatut edu.

Eesti riigikirikuks pürgiv EELK on reaalne Lutheri vaimsuse kandja, seega võib julgesti väita, et EELK on kuritegelik organisatsioon ja selle juhid tõelised kurjategijad, kirjutas Õunapuu.

Kirjanik väitis ka, et mitu EELKi kõrget ametnikku on olnud KGB palgal ning hiljuti löömingu tekitanud Lihula mälestussamba õnnistas just EELKi vaimulik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles