Mon Repose omanik peab villa konserveerima

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiljuti ilmusid villa Mon Repose ette kilega kaetud tellingud, kuid hoone taastamistöid pole niipea oodata.
Hiljuti ilmusid villa Mon Repose ette kilega kaetud tellingud, kuid hoone taastamistöid pole niipea oodata. Foto: Peeter Langovits.

Kadriorus endise Musta Luige hoone taga asuva viletsas seisukorras villa Mon Repose praegune omanik NG Eesti püüab rahapuudusele viidates riikliku kaitse all oleva mälestise kordategemisest ära viilida.


«Ettevõte saatis meile kirja, et nendel raha ei ole ja et nad enne järgmist kevadet midagi tegema hakata ei taha,» rääkis Tallinna kultuuriväärtuste ameti muinsuskaitseosakonna peaspetsialist Oliver Orro.

«Meie omakorda teatasime neile, et kultuuriväärtuste amet sellega nõustuda ei saa. Et äärmisel juhul tuleb leida mingid ajutised lahendused, et vesi hoonet kahjustama ei pääseks. Nüüd on ka riigi muinsuskaitseamet saatnud NG Eestile ettekirjutuse, kus osade tööde tähtajaks on määratud 1. oktoober ja osadel 1. november,» lisas ta.

Need pole Orro sõnul mitte tööde alustamise, vaid lõpetamise tähtajad. «Selleks ajaks peaks olema midagi tehtud. Ja kui nad tahavad midagi selleks ajaks valmis saada, siis nad peaksid varsti alustama. Esialgu ootaksime neilt vähemalt vastuskirja, kus öeldakse, mis ajaks esmased konserveerimistööd tehtud saavad. Aga praegu pole ei kippu ega kõppu,» nentis muinsuskaitsja.

Kui NG Eesti ettekirjutust määratud ajaks ei täida, siis pööratakse ettekirjutus sunniraha osas täitmisele. «Seal on mitu episoodi ja iga episoodi osas hakatakse sunniraha sisse nõudma,» lubas Orro.

Ta hindas positiivseks seda, et ettevõte on villa juurde vähemalt koeraga valvuri pannud, mistõttu pole see nii suures ohus, kui valveta jäetud tühjad puumajad, mis sageli tuleroaks langevad.

«Ma ütleksin, et need ei ole sugugi kõige hullemad mälestise omanikud, kellega mul on tulnud tegemist teha.. Ilmselt nad on tõepoolest hädas ja ei suuda oma kohustusi täita,» lausus Orro.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles