Keila-Joa mõisa müük ebaõnnestus taas

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keila-Joa lossikompleks.
Keila-Joa lossikompleks. Foto: Liis Treimann.

Ajahambast puretud Keila-Joa mõis jäi taas müümata kuna enampakkumise võitja ei saanud raha kokku.


Kunagisele hiilgavale mõisakompleksile on varemgi pakkumisi tehtud, aga seni ei ole kauba tegemiseni jõutud ja mõis laguneb edasi, vahendas «Aktuaalne kaamera».

Eelmise aasta mais pandi müüki kaunis Keila-Joa mõis. Viie hektari suurusel kinnistul paiknevad riiklike kultuurimälestistena kaitse alla võetud mõisa peahoone, karja- ja tallikastell, külalistemaja, kabel, mõisaaaia piirdemüür ja Inglise stiilis mõisapark.

Mõis pole tänaseni endale omanikku leidnud. Ka eile nurjus ostu-müügi tehing viimase enampakkuja OÜ Estunic Unikaalne Eestimaa esindaja Lembit Reimaliga.

«Iga osanik lisaks sellele ostuhinna osalusele pidi kandma ka kolme kuni viiekordse summa vastavalt võimalustele investeerimisfondi, mida kaks osanikku nõustusid tegema, aga siis hakkas süsteem lagunema,» rääkis Lembit Reimal.

Keilja-Jõa mõis on eelarve turgutamise esmärgil müügis koos Patarei vangla, vanalinnas asuva Pagari tänav 1 kinnistu ja kahe büroohoonega Endla ja Lõkke tänaval. Seni ühtegi tehingut nende objektidega tehtud ei ole, kuigi pakkumisi on tulnud mitmeid.

Keila-Joa elanikele teeb muret see, mis saab mõisast edasi, kui sellele ostjaid ei leidugi.

«Juhatus tegi täna hommikul otsuse, et aktiivne müük peatatakse. Lähiajal enampakkumisele mõisahoone ei lähe. Kui keegi soovib osta, siis võib pakkumise teha, aga see hind võiks kindlasti olla üle viie miljoni,» ütles AS Riigi kinnisvara projektijuht Ülari Mõttus.

Mõisa renoveerimist on arutatud mitmeid kordi. Ka on olnud kavas luua sinna presidendi residents. Sellest mõttest on aga pingelise eelarvesituatsiooni ja mõisa renoveerimise eeldatava maksumuse tõttu loobutud.

Riigi kinnisavara ASi projektijuhi sõnul hooned hetkel väga halvas seisus ei ole. Katused peavad ja kõik uksed-aknad on kinni pandud.

Seni kuni pakkumisi mõisale ei tule, hoone konserveeritakse ja jääb ootama paremaid aegu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles