Viiuli värsid Balkani keeles

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kolmapäeval Tallinnast oma Eesti-tuuri alustanud türgi viiulivirtuoos Nedim Nalbantoglu on eriti nauditav just elavas ettekandes.

Ta on pärit Türgist Kirklarelist, mis on kuulus oma mustlasmuusikute poolest. Tema klassikaline viiuldajakoolitus algas juba seitsmeaastaselt.

Päikest meie novembrisse

23selt salvestas Nedim koos löökpillimängija Okay Temizi ja saksofonist Sylvain Kassapiga, järgnes koostöö Bulgaaria kuulsaima kaasaegse jazz-folkmuusiku, türgi soost klarnetisti Ivo Papasoviga.

Nedimi viiuli jõud on mängus ka «uue uudi» grupi DuOuD debüütplaadil «Wild Serenade», mis kandideeris BBC maailmamuusika auhinnale.

Tallinnas musitseeris Nedim koos bulgaarlase Radi Kazakoviga, kellega ta tutvus 1998. aastal. Radi mängis Ivo Papasovi Bulgarian Wedding Bandis. Nii tekkis ansambel Balkan Messengers – Balkani sõnumitoojad, mis tõid veidi Balkani päikest ka Eesti novembrisse.

Üle piiride muusika

Nedim ja teda saatev Radi Kazakov (kitarr ja basskitarr) lasid voolata nii jazzil kui etnol. Ehk oleks seda võimalik iseloomustada kui kõrbejazzi – kurb-dünaamiline viiul ja delikaatne kitarr. Kõige huvitavamalt mõjusid aga lood, kus Kazakov toetas Nalbantoglut basskitarriga – siis said justkui kokku Blue Note ja Anatoolia teemajad.

Tandem hoidis hästi tempot – tuline, eufooriline ja kohati isegi väsitavalt tihe vaheldus mõtlikumaga. Nalbantoglu mängis nii, et poognajõhvid lendasid, ning ühe loo puhuks viskas ta poogna üldse minema ning viiulist sai midagi balalaika-taolist.

Parimad olid lisalood. Peamiselt kõlasid mustlas- ja balkaninoodid, kuid sekka lendas ka klezmerit ja Kreekat; türgit ja Lähis-Ida.

Lendas... See oli igas mõttes üle piiride muusika – tõstev ja laiahaardeline.

Kontsert

Balkan Messengers

17. novembril

Vanalinnastuudio saalis

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles