Ettevõtja pettis kümneid töösoovijaid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tööpakkumised Töötukassas
Tööpakkumised Töötukassas Foto: Elmo Riig / Sakala

Politseile on sel nädalal laekunud kümneid avaldusi petturiks osutunud ettevõtja kohta, kes lubab pakkuda Venemaal tööd, kuid kaob tegelikult töölesoovijalt tööviisa vormistamiseks sissenõutud rahasummaga.

Postimees.ee lugeja Ivan hoiatab inimesi kelmi eest, kes kutsus Töötukassas, CV Keskuses ja mitmes teises portaalis avaldatud kuulutuse kaudu tööd Venemaale, lubades 1500 euro suurust kuupalka, tasuta sööki ja elamispinda.

FIE-na esinenud Jevgeni-nimeline mees küsis 2000 kuni 3300 krooni tööviisa vormistamiseks. «Tegelikult ta petab inimesi, mingit viisat ei saa, tööle ka mitte ning raha ei tagasta, ühesõnaga puhas kelmus,» rääkis Ivan. Mees esitas Põhja politseiprefektuurile juhtunu kohta avalduse.

Töökuulutustes kontaktnumbriks olnud mobiiltelefon on välja lülitalud.  

Põhja politseiprefektuuri majanduskuritegude talituse juht vanemkomissar Rain Kuus ütles, et politseisse on sel nädalal selle tööpakkumisega seoses pöördunud kümmekond inimest ja praegugi laekub veel avaldusi. «Politsei langetab kogutud informatsiooni põhjal sel nädalal otsuse menetluse alustamise suhtes,» lisas Kuus.

Kaebuste sisu on tema sõnul kohati erinev. «Näiteks on ära toodud, et tööle lähetamine venib, et tööpakkujaga saadakse küll ühendust ja ta annab edaspidiseks lubadusi, mida ta aga jätkuvalt ei täida. Ühtlasi on öeldud, et töö Venemaal oli küll olemas, kuid töö- ja elamistingimused töövõtjat ei rahuldanud, mistõttu ta tagasi pöördus,» refereeris Kuus.

Töötukassa eemaldas kuulutuse

Töötukassa avalike suhete juht Erko Vanatalu ütles, et kõnealune töökuulutus on pettuse tõttu nende kodulehelt ja infosüsteemist eemaldatud.

«Alati, kui küsitakse raha tööle asumise eest, on see kahtlane. Välismaale pakutava töö vahendajate kohta tasub meie käest üle küsida, kas on usaldusväärne firma,» soovitas ta. Igal juhul ei tasu Vanatalu sõnul viisa, pileti või muu eest raha maksta enne, kui töösuhe pole ametlikult vormistatud.

Tööotsijaid mitmel korral petetud

«Nende pettuste osas, kus kannatanuteks tööotsijad, on sel aastal alustatud mitmeid kriminaalmenetlusi, mille puhul tööpakkuja, omamata mingeid reaalseid võimalusi tööd pakkuda või vahendada, kogub pahaaimamatute inimeste käest mingil ettekäändel raha,» sõnas Kuus.

Kuivõrd töövahenduse eest tööotsijalt tasu võtmine ei ole lubatud, siis küsitakse raha muude kulutuste, näiteks viisa hankimise, transpordi, kontori- või sidekulude eest.

«Teine osa töövahendusega seotud avaldustest puudutab seda, et tööd küll antakse, kuid töö- või elamistingimused ei vasta tegelikkuses töövõtja varasemale ettekujutusele. Politsei soovitab selliste juhtumite ennetamiseks inimestel oma tingimused ja soovid eelnevalt kirjalikus lepingus fikseerida,» ütles vanemkomissar.

Samuti ei ole soovitatav allkirjastada lepingut, kus on kirjas vaid töötamise asukohamaa, aeg ning ülejäänu tugineb vaid suusõnalistele kokkulepetele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles