Rahvuskultuuri fondi 2004. aasta laureaadid teada

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Pühapäeval koos istunud rahvuskultuuri fondi nõukogu otsuse kohaselt saavad 2004. aasta tänuauhinnad elutöö eest kirjanik Jaan Kross, lavastaja Jaan Tooming, filmilavastaja ja -operaator Andres Sööt ning laulja Heli Lääts.

Viiekümne tuhande krooni suuruse preemiaraha määramist kommenteerinud fondi esimees Eri Klas väljendas rahulolu nõukogu otsuse üle, mis tema meelest lähtus südamega suhtumisest kultuuri järjepidevusse.

«Selle kõrval, et Jaan Kross on eesti kirjanduse üks sümbolitest, on ta seisnud ka rahvuskultuurifondi lätete juures,» ütles Eri Klas, meenutades fondi algset nime, rahvuskultuuri päästmise fond. «Õnneks, Eesti iseseisvudes, on kultuuri päästmisest saanud kultuuri toetav tegevus.» Heli Läätse iseloomustas Klas kui kõrgharitud kammerlauljat, kes üle viiekümne aasta on oma laulmisega sisendanud rahvasse elurõõmu, tema meelt lahutanud, aga teda raskeil hetkil ka lohutanud. «Ta pole laulnud end mitte ainult meie kambritesse, vaid ka südameisse,» rõhutas Klas.

Andres Söödi valimist tänuauhinna lauraadiks pidas Klas samuti enesestmõistetavaks, arvestades selle mehe määratut panust eesti dokumentalistika edendamisel. «Vähe sellest,» nentis Klas, «Sööt tõi eesti dokumentalistikasse aususe ja otsekohesuse.» Lavastaja Jaan Toomingata ei kujuta me aga ette eesti teatri murrangulist muutumist 1970. aastatel, mille vilju ja jälgi nii näitleja- kui ka lavastajatöös on näha tänaseski eesti teatris, põhjendas Klas Toomingale tänuauhinna loovutamist.

Rahvuskultuuri fondi tänavuse, 15. jagamise tulemusena saavad stipendiumi 308 stipendiaati, mis moodustab kaks kolmandikku taotlejate nimistust. Fond jagas välja 3 186 702 krooni, millest seitsmekümne viie allfondi raha moodustas 2 107 582 krooni. Ühtekokku küsiti fondilt stipendiume ligi üheksa ja pool miljonit.

1991. aastal asutatud Eesti Rahvuskultuuri Fondi nõukokku kuuluvad lisaks esimees Eri Klasile Jüri Engelbrecht, Madis Kolk, Rein Maran, Ingo Normet, Ingrid Rüütel, Eino Tamberg, Jaan Tamm, Vive Tolli, Mati Unt ja Rein Veidemann. (PM)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles