Novembrikuu näitas lumiseid hambaid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Rahvasuus talvekuuks kutsutud november alustas oma valitsemisaega kuivade ja soojade ilmadega, kuid murdus keskpaigas külmaks ja lumesajuseks.

16. novembril hakkas usinasti lund sadama ja kuu lõpuks kattis Tartu ümbruse põldusid kuni 13 sentimeetri paksune lumevaip.

Niipea aga, kui november detsembri ees taandus, tulid ka plusskraadid ja vihm.

Soe algus

Novembri esimene dekaad oli tavalisest soojem – keskmiseks õhutemperatuuriks mõõdeti Tõraveres asuvas ilmajaamas 3,7 kraadi pikaajalise keskmise 2,3 kraadi asemel.

Sademeidki tuli napilt – kahe päeva vältel 6 mm, mis on 8 mm normist vähem. Päikesepaistet oli porikuu esimese dekaadi jooksul 16 tundi, norm on 12.

Kuu esimese kümne päeva ja ühtlasi kogu kuu maksimumtemperatuuriks mõõdeti 1. ja 3. novembril 8,7 soojakraadi. 9. novembril seevastu näitas kraadiklaas 1,4 miinuspügalat.

Teise dekaadi keskmine õhutemperatuur oli 0,7 kraadi (norm on 0,6 kraadi).

Sademeid tuli kokku 25 mm, mis on 5 mm normist rohkem.

Päike paistis novembri teise dekaadi jooksul 12 tundi (norm on 10).

Kuu keskpaiga kõige soojem päev oli 12. novembril, kui ilmajaamas mõõdeti 8,2 plusskraadi. Kaheksa päeva hiljem, 20. novembri hommikul langetas ilmataat aga elavhõbedasamba 9,9 külmakraadini.

Tartu ilmajaama meteoroloogi Ain Kallise sõnul lõõtsusid novembri keskel ka kuu tugevaimad tuuled.

Tormisel läänerannikul kihutas tuul 27 meetrit sekundis, kuid Tartusse jõudes oli selle ramm raugenud 16 meetrini sekundis.

Külm lõpp

Kolmas dekaad oli aga koguni nii külm, et viimase 50 aasta vältel on olnud vaid kümmekond krõbedamat talvekuu lõppu. Kuu viimase kümmepäevaku keskmine õhutemperatuur oli –5,9 kraadi (norm on –1,6 kraadi).

Sademeid tuli kuu lõpus üsna normikohaselt – 17 mm 18 mm asemel.

Päikesepaistet oli 11 tundi (norm on 8).

Viimase dekaadi kõige soojem päev oli 30. novembril, mil mõõdeti 0,1 soojakraadi.

Kõige madalamale langes elavhõbedasammas ööl vastu 22. ja 30. novembrit. Siis mõõdeti ilmajaamas 9,2 külmakraadi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles