Piret ja Kerttu tegid lastele jõulukingi

Neeme Korv
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kerttu Soans
Kerttu Soans Foto: Postimees.ee

Eesti lastekirjanduses tõi aastalõpp kaks märkimisväärset sündmust. Kirjastuselt Tänapäev ilmus illustraator Piret Raua kirjanduslik debüüt «Ernesto küülikud», tänavuse lastekirjandusvõistluse võidutöö.

Ning peaaegu samal ajal Kerttu Soansi «Kruubi-Ruudi ja tema inimesed», mille tegelaskond ühtib autori mullu ilmunud ja positiivset vastukaja leidnud raamatuga «Olivia ja esimene maailm», kirjastajaks ikka Väike Vanker.

Piret Raud, kirjanike Eno Raua ja Aino Perviku tütar, on küll kujundanud rea raamatuid, ent omaenda kirjutatut hoiab käes esimest korda. «See lugu on nii minu sees ja nii mitu korda loetud, et ega raamatu vormgi teda minu jaoks muutnud,» ütleb autor.

Võit andis julgust

7–9-aastastele lastele mõeldud «Ernesto küülikud» jutustab loo mustkunstnik Ernestost, kelle tsirkus peab ühel päeval ootamatults tegevuse lõpetama. Elu viib artisti kokku seitsme väikese nutika küülikuga, kellega koos algavad näiliselt justkui tavalised, aga samas peadpööritavad seiklused.

Kirjanik loob rea ilmekaid-meeldejäävaid tegelaskujusid, nagu Loomakaitse Liidu esinaine Siiri Seen, politsei ülemkonstaabel, maal elav Marju, kes kasvatab köögivilja ja sõidab külgkorviga mootorrattaga jne. Samuti näitab kirjanik väiksele lugejale lihtsalt, kuidas sõltuvus võib inimese vangistada. Kaudses ja otseseski mõttes.

Oma raamatule pilte joonistada oli Piret Raua sõnul võrreldamatult lihtsam kui teiste töid illustreerida. «Tegelaskujud olid kogu aeg silme ees, ei pidanud tundma sellist vastutust, kui teisele kirjanikule joonistades,» seletab ta.

Piret Raud tunnistab, et Tänapäeva, Tähekese ja Lastekirjanduse Teabekeskuse lastejutuvõistluse võitmine andis talle kirjutamiseks tubli annuse enesekindlust. Juba on tal ka käsil uus raamat uute tegelastega, mille sisu ta esialgu ei avalda.

Pireti ja Kerttu seos

Kerttu Soansi «Kruubi-Ruudi ja tema inimesed» viib lugeja aega, mil järgmise raamatu kangelanna Olivia pole veel sündinudki. Nii on isa ja ema esimene «laps» taksikoer Kruubi-Ruudi. Need on lõbusad ja soojad lood, kus koera võetakse täpselt sama olulise perekonnaliikmena nagu inimestki. Ja viimases peatükis sünnib perre väike tüdruk. Jah, arvasite õigesti – Olivia! Raamatu on taas kujundanud Urmas Viik, kelle töö tõstis «Olivia» mullu viie kaunima raamatu hulka.

Nimikangelane ja tema lood tulevad otse elust. Kruubi-Ruudi on Kerttu Soansi pere 6-aastane taksikoer. «Tema on hea kangelane, põhjustab järjest uusi lugusid ja kuuldavasti jätkub taksidel sellist lõbusust ja tarmukust kõrge eani,» räägib Kerttu Soans.

Muide, Piret Raud ja Kerttu Soans on sugulased.

Pireti isal Eno Raual ja Kerttu emal Helvi Jürissonil oli ühine vanaema. Ja seega osaliselt ühine lapsepõlv, alguses Kuressaares ja hiljem Nõmmel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles