TV 3 avab venekeelse telekanali

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Järgmisel nädalal alustab Eestis ülekandeid uus venekeelne telekanal 3+, mis omasaadete asemel edastab vaatajatele Venemaa populaarseid teleshow’sid.

Kanali 3+ programmi jõuavad mitmed seriaalid ja mängufilmid, mida Eesti televaataja näeb TV 3 eetris, kuid subtiitrite asemel loetakse neile peale vene keeles.

«Olemasolev venekeelne kanal Pervõi Baltiiski Kanal (PBK) näitab programmi küll eestikeelsete subtiitritega, aga minu arvates pole sel suurt mõtet: aeg on näidanud, et eestlastele ja muulastele mõeldud kanalite vaatajad ei kattu,» rääkis TV 3 tegevdirektor Toomas Vara.

Algul uudisteta

Lisaks näiteks menuseriaalidele «C.S.I» või «C.S.I. Miami» mahuvad 3+ programmi ka Venemaa populaarne vestlussaade «Aknad» (näidatud ka TV 3s) või venelaste versioonid USA teleseriaalidest «Minu väga paks ja talumatu peigmees» ja «Suur Vend».

Vara kinnitusel esimesel hooajal uudiseid kanalilt ei näe, samuti ei esine eetris Eestis tuntud telenäod.

Üksnes Viasati või kaabeloperaatorite lepingulistele vaatajatele nähtava nn tasulise, peamiselt Eestis elavale nooremale vene keelt rääkivale elanikkonnale mõeldud, televisiooni aktiivne reklaamimüük algab uuest aastast. Tavaliselt tasulistes telekanalites reklaami pole, nende raha tuleb loamaksudest.

«Kui arvestada, et muukeelset elanikkonda on Eestis laias laastus kolmandik, ent vene firmade raha on teleäris üksnes 10 protsenti, siis on arenguruumi veel kõvasti,» selgitas Vara.

Lätis juba ekraanil

Sarnaselt PBK-ga antakse 3+ eetrisse ka Lätist, kus samanimeline kanal on tegutsenud juba rohkem kui aasta. Eestlaste osaks jääb reklaamimüük kodumaisele televaatajale ja programmivalik.

Nii nagu Eestis, hoiab ka Lätis muukeelse elanikkonna hulgas vaatajaarvult siiski esikohta Pervõi Baltiiski Kanal. Vara hinnangul võiks 3+ saada vaadatavuselt PBK-ga võrdseks alles kolme aasta pärast.

Avalik-õiguslik Eesti Tele-visoon (ETV) on venekeelse programmiga teise kanali avamist plaaninud juba aastaid. Plaanid saavad aga teoks alles siis, kui ETV saab tehniliselt alustada ülekandeid ka digitelevisioonina.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles