Alkoholilembesed indiaanilaagrisse ei saa

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eelmise aasta indiaanilaagrilised.
Eelmise aasta indiaanilaagrilised. Foto: Indiaanilaagri kodulehekülg

Täna sõitsid indiaanihuvilised kokku Harjumaale Jumindale Siguri tallu, et pidada nelja päeva jooksul maha intensiivne indiaanilaager.


«Kogu laagri läbiv selgroog on higistamistelgi tseremoonia, mis on indiaanirahva elu üks peamisi alustalasid. Nende legendid räägivad Valgest Piisonivasika Naisest, kes õpetas neid higistamistelke ehitama ja kasutama ning kuidas see traditsioon on seotud kõige ümbritsevaga ja abiks meie igapäevases elus,» rääkis üks indiaanilaagri korraldajatest Priit Kuusik.

Tema sõnul on laager nendele, kes tõesti asja vastu huvi tunnevad, tahavad midagi indiaanilkultuuri kohta õppida ning uusi kogemusi saada. «Täiesti vastunäidustatud on igasugused alkoholilembesed jõmmimaneeridega inimesed,» ütles Kuusik.

Alkoholi tarbimine on tema sõnul täiesti vastunäidustatud ja laagri territooriumilt saadetakse selle keelu vastu astujad koheselt minema.

Nelja päeva jooksul jagub mitmeid ettevõtmisi nii täiskasvanutele kui lastele. Kavas on tervitusring, indiaani püstkoja ehk tipi ülespanek, higistamistelkide ehitamine ja sealsed tseremooniad, päikesetõusu ja lillede tseremoonia, vestlusringid indiaanlaste kultuurist ja traditsioonidest, unenäopüüdjate meisterdamine ja käsitööturg.

Oma kultuuri ja tarkust on laagrilistele jagamas Mona Polacca, Kathy Elkwoman-Withmann, Epifanio Carcia, Glen Juste, Jerry Nelson ning Carl Hubbart Põhja-Ameerikast.

Kõik need tseremooniameistrid on korraldaja sõnul oma kogukonnas väga lugupeetud ja hinnatud kui vanade traditsioonide muutlikel aegadel edasikandjad ja elushoidjad.

«Laagris on iga-aastaselt umbes saja külalise ringis ning ka sellel aastal on arv enamvähem sama. Maksumuse poolest tuleb välja käia 2800 krooni, kuid alla 12 aasta vanused lapsed saavad osaleda tasuta,» rääkis korraldaja.

Vendade Urbide ellukutsutud indiaanilaager sai alguse 1996. aastal. Sellisel kujul nagu praegu ja mitmepäevase üritusena on seda korraldatud 1999. aastast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles