Simson: kus õiguskantsler juunis oli?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kadri Simson
Kadri Simson Foto: Peeter Langovits

Keskerakonna aseesimehe Kadri Simsoni sõnul on õiguskantsleri argumendid käibemaksu liiga kiire tõusu vastu samad mis Keskerakonna teise negatiivse lisaeelarve vastuvõtmisel, kuid need saabusid liiga hilja. Simson peab käibemaksuäpardust piisavaks ajendiks peaministri tagasiastumiseks.

Simson viitas, et Keskerakond juhtis juunikuus riigikogus teise negatiivse lisaeelarve vastuvõtmisel samuti tähelepanu sellele, et oli jäänud liiga vähe tööpäevi, et ettevõtted saaksid käibemaksutõusuga normaalselt toime tulla. Samuti öeldi siis, et plaanitud käibemaksutõus ei pruugi riigile üldse vajalikku tulu tuua.

«Aga minu küsimus õiguskantslerile on: kus ta juunis oli, kui lühikese etteteatamisajaga käibemaksutõusu oleks saanud veel ära hoida? Õiguskantsler oleks võinud kiiremini oma seisukohtade väljatöötamisega toimetada,» ütles Simson.

«Ma arvan, et valitsus on näidanud oma nägu, teinud järjest otsuseid, mis on ettevõtjavaenulikud. Peaminister peaks sellisest riigi jaoks märgilisest kriisist võtma vastutuse ja tagasi astuma,» leidis Simson.

«On näha, et see valitsuskoalitsioon teeb kiirustades ja läbimõtlemata otsuseid. Eelarve seis ei tulnud valitsusele ju üllatusena, et seda otsust pidi tegema 25. tunnil,» pahandas riigikogu Keskerakonna fraktsiooni esimees. Tema sõnul oli eelarve rasket seisu näha juba aasta alguskuudel.

«Mina, nähes valitsuse toimimist küll vaid kõrvalt, opositsioonipingil, leian küll, et sellise stiiliga see valitsus meid küll majanduslangusest välja ei vii,» lausus ta.

«Iga Ansipi jätkatud päev pikendab meie kriisi. See käibemaksuäpardus on üks piisavalt tõsine ajend Ansipi tagasiastumiseks küll,» oli Simson veendunud.

Õiguskantsler Indrek Tederi hinnangul oli riigikogu otsus tõsta 1. juulist käibemaksu vastuolus põhiseadusega, sest ei jätnud maksukohustuslastele piisavalt aega käibemaksutõusust tulenevate ümberkorralduste tegemiseks. Teder saatis täna riigikogule ettepaneku viia seadusemuudatus põhiseadusega kooskõlla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles