Tartlaste kunstikuusse andis lisa Lüneburg

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Festivali «tARTu kunstikuu» raames saab Saksa Kultuuri Instituudis tegutsevas Kohvrigaleriis vaadata näitust «ART Lüneburg», kus muu hulgas on esindatud Eestis vähe kasutatavaid tehnikaid.

Üleeile näituse avamisel lüneburglaste loominguga tutvunud kunstiajaloolane Krista Piirimäe tõstis esile seda, mida eesti kunstis tänapäeval ei ole kuigi sageli näha.

«Sellist kubistlikus stilisatsioonis pisiplastikat Eestis ei ole, kuigi torsosid on meil ju tehtud,» rääkis ta Klaus Grosskopfi ja Barbara Westphali loomingut eksponeeriva vitriini juures.

Vaadates Ludmilla Schalthoffi mustvalgeid graafilisi lehti, meenutas kunstiajaloolane möödunud sajandi alguse saksa ekspressionismi.

«Puulõige on huvitav, sest tänapäeval nii lihtsat tehnikat meil enam ei kasutata,» ütles Piirimäe. «Väga tore, et seda siin näha saab. Kunstnik peab silmas ilmselt rahvuslikke traditsioone.»

Lisaks nimetatuile on Kohvrigaleriis esindatud Tartu sõpruslinna Lüneburgi kunstnike ühenduse 49 liikmest veel kümme kunstnikku. Väljapaneku avamisel viibis neist viis.

Kunstnikest abielupaar

Ühenduse esinaine Barbara Westphal ja tema abikaasa Klaus Grosskopf näitavad Tartus oma loomingut teist korda. «Mu mees oli eelmisel aastal ka Paides,» meenutas Westphal.

Grosskopfi loodud «Eurohärg» valmis mullu suvel Paide paepäevadel ja seisab praeguseni sealse aktsiaseltsi Euroleib haljasalal. Sedasama teost võib näitusel Kohvrigaleriis näha väiksemas variandis.

Dietlind Horstmann-Köpper ja Ludmilla Schalthoff tulid Eestisse esimest korda. Oma ühendust tutvustades rääkisid nad, et see korraldab ühistegevust nii loominguliselt kui ka ametiühinguliselt.

Ühendusega äsja liitunud Christian-Ivar Hammerbeck viibib viimastel aastatel vähemalt kolmandiku ajast Tartus. Siinses Kohvrigaleriis on «ART Lüneburg» tema korraldatud 12. näitus.

Alumise korruse suures saalis on välja pandud selle näituse töödest väiksem osa. Rohkem saab näha, kui tõusta treppi mööda väikesesse tornisaali.

Tartu ja Lüneburg

Tartu linnavalitsuse välissuhete teenistuse peaspetsialisti Ülle Külvi andmetel on Lüneburgis olnud üks Tartu kunstnike ja üks Hammerbecki näitus. Tartus seevastu on nüüd juba kolmas Lüneburgi kunstnike tööde väljapanek.

Näituse avas Tartu abilinnapea Georg Aher. Lüneburgi linnavalitsuse nimel oli linnadirektor Peter Koch saatnud kirjaliku tervituse, mille luges ette Barbara Westphal.

«ART Lüneburgi» avamise puhul olid oma kaasmaalastest kunstnikke õnnitlema tulnud Saksamaa suursaadik Jürgen Dröge ja tema asetäitja, majandusnõunik Bettina Cadenbach.

Kohvrigalerii galerist Hammerbeck oli silmanähtavalt rõõmus, kui rääkis, et suursaadik ostis näituselt ühe töö, Marc Velteni maali «Moon, iiris ja kukekannus». «See on meie galeriile väga hea enne,» rääkis galerist.

«ART Lüneburgi» avamisel viibis ka austerlane Kurt Heiling, kes praegu elab Otepää lähedal Päidlas. Tema loomingut saab Kohvrigaleriis vaadata järgmisena, juba alates 10. veebruarist.

Festivali «tARTu kunstikuu» üritusi

• Festivali «tARTu kunstikuu» raames avati üleeile Saksa Kultuuri Instituudis (Kastani 1) tegutsevas Kohvrigaleriis näitus «ART Lüneburg», kus 13 saksa kunstniku tööde hulgas on Klaus Grosskopfi «Eurohärg» (pildil).

• Alates eilsest saab Eesti Rahva Muuseumis vaadata näitust «Seto kirä´».

• Täna kell 17 avatakse Tartu kunstimaja väikeses galeriis Merle Lobjakase liikuvate klaasobjektide väljapanek «Ajatusenäitajad».

• «tARTu kunstikuu» pidulik avamine on Sadamateatris ülehomme, 15. jaanuaril kell 20.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles