Pärnu maavanem kutsus rahvast tormi eest pakku

Küllike Rooväli
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Pärnu maavanem Toomas Kivimägi kasutas esimest korda Eestis kohaliku kriisikomisjoni juhina õigust soovitada kaaslinlastel võimaliku tulvavee eest ööseks kodudest lahkuda.

Kivimägi soovitas inimestel ööbida oma sugulaste-tuttavate juures, kuid peavarju olid valmis andma ka kutsekooli võimla Aia tänaval ning Pärnu hotellid.

Kivimägi rõhutas, et esialgu on see inimestele vaid palve, kuid parem on karta kui kahetseda. Samas sõitsid eile Pärnumaa madalatel rannaaladel ringi vilkuritega politseiautod ja kutsusid inimesi võimalusel kodudest lahkuma.

Kriisikomisjon valmistas ette ka kolm autoparklat, kuhu linlased said tasuta valve alla jätta oma autod.

Teadlased ei usu

Kivimägi põhjendas inimeste evakueerimist reageerimisega Eesti Hüdroloogia ja Meteoroloogia Instituudi (EMHI) tormi- ja üleujutuse hoiatusele. EMHI ennustas eile õhtul neljapäeva hommikuks ohtlikku veetõusu 160-260 sentimeetrit üle Kroonlinna nulli.

Merefüüsik, TTÜ Küberneetikainstituudi vanemteadur Tarmo Soomere, kes ennustas koos oma kolleegidega möödunud reedel väga täpselt eelmise nädala üleujutust, suhtus EMHI ennustusse skeptiliselt. Soomere sõnul pole ette näha, et tänaseks ja homseks ennustatav torm mere taas oluliselt üle kallaste tõstaks. «Mingit füüsikalist põhjust ma selleks praegu ei näe, vesi on eelmisest tormist praegugi kõrge, kuid üle poole meetri see vaevalt kerkib,» märkis Soomere.

Tõus kuni 1,5 meetrit

Matemaatikadoktor selgitas, et eelmise tormi ajal oli tugev tuul ebasoodsast suunast laial merealal, mis paisutas vee üles kogu Liivi lahes, nüüd on aga tuule suund ja veel mitmed tegurid teised.

Soomere oli oma sõnades 99 protsenti kindel. Tema hinnangul võib EMHI antud üleujutusehoiatuse puhul olla tegu eelmise õnnetuse järgse ülereageerimisega.

Uut uputust ei usu ka TTÜ Meresüsteemide Instituudi vanemteadur Tarmo Kõuts, kes jälgis eile veetaseme mõõturite näite ja tegi oma tarbeks ka prognoosi tänaseks. Kõuts ütles, et tema ennustusel meri Pärnus 1,5 meetri joont ei ületa.

Pärnus hakkab meri rannaalale tungima 1,5–1,6- meetrise veetõusu puhul. Kivimägi ütles, et kriisikomisjon teab teadlaste arvamust, kuid lähtub siiski kõige mustemast stsenaariumist, mida näeb ette EMHI.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles