FC Elva küpsetab noortest mängumehi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Jalgpalliklubi FC Elva põhimeeskonna läbimurret Eesti teise liigasse pole sellel hooajal veel oodata, sest noortetreenerid alles vormivad noori andeid, liigas hakkavad nad ilma tegema aastate pärast.

FC Elva Tartu grupi poisid lõpetasid eelmise hooaja korralike tulemustega: osa võeti kümnest turniirist, millest võideti kaks, alla neljanda koha ei saadud kunagi.

Tänavu kavatseb poiste treener Ahti Paltseri 1995. aastal sündinud poisid mängima saata aasta vanemate sekka – et noored tugevamaid mänge saaksid ja seeläbi rohkem karastuksid. Osa võetakse nii mõnestki turniirist, ka välismaal.

«Eesmärke on keeruline seada, aga soov oleks liigas keskmike hulka jõuda, siis võib rahule jääda,» nentis Paltseri. «Aasta vanemate vastu on poistel sellises eas küllaltki raske mängida.»

Tartu grupi 1997. aastal sündinud noormehed veel Eesti liigas mängima ei hakka.

Tehnika on oluline

Hooaja eel paneb FC Elva Tartu grupp rohkem rõhku füüsilisele ettevalmistusele, et poisid terve aasta korralikult vormis püsiksid.

«Ainult mängulise küljega on raske läbi lüüa,» selgitas Paltseri.

Üldiselt usub Paltseri aga, et noores eas on vajalik arendada mängija tehnilist pagasit, sest nagu öeldakse – vana koer enam uusi trikke ei õpi. Kiirust saab aga parandada ka hilisemas eas.

«Vanasti ei pööratud noorte tehnikale erilist tähelepanu,» kahetseb Paltseri. «Eks see osaliselt nõukogude kooli süü ole – seal oli ju suhtumine, et tugevam jääb ellu.»

Algava hooaja eel askeldas Eesti jalgpalli noorteturul usinalt ringi FC Levadia, tuues oma klubisse andekaid mängijaid kogu riigist.

Muuhulgas vaatas Levadia ka Tartu poole, tehes töölepingu kolme Tartu SK-10 kasvandikuga. Poolkaitsjad Eino Puri, Sander Puri ja Taijo Teniste on kõik ka Eesti kuni 17-aastaste koondise liikmed.

Elva klubist esialgu mängijaid veel mujale ei värvata, ehkki mõned vanemad poisid siirdusid Audentesesse. «Et panustame noortele, peavad meie tõelised talendid alles küpsema,» ütles Paltseri.

Vaja oleks kunstkatet

Noorenduskuuri läbi teinud FC Elva põhimeeskond jätkab mängimist Eesti kolmandas ehk tugevuselt neljandas liigas, kus sellel hooajal loodetakse keskmike hulka jõuda, et järgmistel aastatel oma noormängijate toel juba kiiremini tõusma hakata.

Kuigi FC Elva treeningurühm harjutab Tartus, on tingimused küllaltki korralikud ka Elvas.

Sealne põhistaadion on üle pika aja päris heas olukorras ja jääb murukattelt siin piirkonnas alla ehk vaid Tamme staadionile, millesse on veelgi enam investeeritud.

Elva staadionil hakkab Paltseri plaanide kohaselt liigamänge pidama ka Tartu 1995. aasta rühm.

Küll aga pole männilinnas endiselt hõngugi juba 2002. aastal rajada lubatud kunstkattega väljakust, mida oleks Paltseri arvates tingimata vaja, et noortele korralikke tingimusi pakkuda.

Nii peavad Elva nooremad poisid talvel endiselt treenima saalides, vanematega pendeldatakse saalist välja ja väljast saali.

Tartus treenib kahes vanuserühmas umbes 35 FC Elva kasvandikku, ühtekokku on klubil umbes 350 mängumeest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles