Herkel: käibemaksuvaidlusega tuleb minna rahulikult riigikohtuni

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Herkeli hinnangul tuleks riigikogu tööaega kulutada pigem järgmise aasta eelarvet arutamiseks, mitte tehtud otsuste ümbervaatamiseks.
Herkeli hinnangul tuleks riigikogu tööaega kulutada pigem järgmise aasta eelarvet arutamiseks, mitte tehtud otsuste ümbervaatamiseks. Foto: Mihkel Maripuu

Riigikogu liige, Isamaa ja Res Publica liidu liige Andres Herkel kirjutab oma ajaveebis, et ilmselt on käibemaksuvaidluses kõige targem minna asjaga rahulikult riigikohtuni ja riigikogu aega kasutada hoopis tuleva aasta eelarvet puudutavate otsuste tegemiseks.

Herkel leiab, et õiguskantsleri argumentides on küll teatud loogika, paraku pole sealt aga võimalik tuletada ühtegi head praktilist lahendust.

«Kuidas tagantjärele mõistliku etteteatamisajani jõuda või kahjusid kokku arvutada? Absurdini minnes võiks küsida, kuidas lõpptarbija näiteks juulikuu jooksul väidetavalt põhiseadusvastase käibemaksutõusu tagasi saab?» kirjutab Herkel.

«Ilmselt on siin kõige targem mitte rabistada ning minna asjaga rahulikult riigikohtuni,» arvab Herkel.

Tema hinnangul tuleb õiguskantsleri esile tõstetud õiguskindluse ja ettevõtlusvabaduse argumente mitte vaadata «asjana iseeneses», vaid ikkagi seotult vajadusega riigieelarve tasakaalus hoida. «Kaalukausile pannes oli viimane mu meelest olulisem,» leiab Herkel.

Õiguskantsleri seisukoht toob aga Herkeli arvates esile veel ühe poliitilise probleemi - küsimuse poliitiliste otsuste mehhanismist. «Eelarvetasakaalu saavutamisele suunatud otsused pole olnud sugugi kiired ja tormakad, vaid vastupidi - liiga aeglased ja kõhklevad. Antud etteheiteks loodi eeldused just sellega, et otsustamist lükati liiga kaua edasi ja lõpuks läks kiireks,» kirjutab ta.

«Seega käsitleksin ma õiguskantsleri seisukohta väärt meeldetuletusena, sest uued probleemid kuhjuvad, valusaid otsuseid tuleb teha seoses 2010. aasta eelarvega ning Eesti vajab uute tulevikustrateegiate väljatöötamist. Aega tuleb kasutada selleks, mitte juba tehtud otsuste ümbervaatamiseks.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles