Mereakadeemia tahab kolida Koplisse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tallinnas Lasnamäel ühiselamuks ehitatud majas asuv mereakadeemia soovib kolida Koplisse Tallinna Tehnikaülikooli (TTÜ) majandusteaduskonna hoonesse.

«Idee on teostatav ja mõlema kõrgkooli jaoks väga oluline, sest mõlemad koolid tahavad oma hoonekompleksi ühte kohta kokku kolida,» ütles mereakadeemia rektori kohusetäitja Jüri Lember (pildil).

Sellega hoiaks akadeemia aastas Lemberi hinnangul kokku 2–2,5 miljonit krooni haldus- ja logistikakulusid. Kolimine saaks võimalikuks, kui TTÜ-le ehitataks Mustamäel välja majandusteaduskonna hoone ja mereakadeemiale rajataks Koplisse TTÜ hoonele lisaks puuduvad hooned.

Kolmes kohas laiali

Koplisse vajaks akadeemia ühiselamut ja spordikompleksi koos ujulaga, mis oleks ühtlasi ka mereõppekeskus. Spordikompleksi saaks kasutada ka piirivalve ja merevägi.

«Asume praegu kolmes kohas ja meil puudub väljapääs merele. Hädapärast on vaja meie käsutuses olevad laevad ja paadid kuhugi paigutada,» märkis Lember. Selleks on akadeemiale pakutud Süsta kaid, kuid kinnistu kasutusõiguse saamine on pikale veninud, mistõttu mereakadeemia kannab Lemberi hinnangul juba praegu mõttetuid kulusid.

Lisaks on Lemberi sõnul vaja akadeemiale normaalset õppehoonet, kuna praegu tegutsetakse ühiselamuks projekteeritud majas. «Mereakadeemial polegi õppe-eesmärgiks ehitatud hoonet, sest see jäi Nõukogude Liidu lagunemisel välja ehitamata,» selgitas Lember. 1994. aastal ehitati valmis ühiselamuhoone Mustakivi 25, mis kohandati õppehooneks.

«Majal on rida puudusi, muu hulgas ei vasta õppeklassid õppehoonete sanitaarnõuetele, sest laed on pool meetrit normist madalamad,» osutas Lember. Akadeemia kasutuses on praegu 90 miljoni krooni väärtuses kinnisvara, millele tuleks lisaks leida 50 miljonit krooni.

Ministeeriumi poolehoid

Lemberi sõnul eeldab kolimine ennekõike ministeeriumide tõhusat koostööd. Osalt on asi haridus- ja teadus- ning siseministeeriumi kokkuleppe taga.

Haridus- ja teadusministeeriumi teabekorralduse konsultandi Aire Koigi sõnul on ministeerium kaalunud TTÜ hoonet kui ühte arvestatavat varianti mereakadeemia uue asukohana. «Arutelu sel teemal on käimas. Aprilli algusesse on planeeritud osapoolte kohtumine,» ütles Koik.

Põhja-Tallinna vanema Sirje Potisepa sõnul pooldab linnaosavalitsus mereakadeemia kolimist. (EPL/BNS)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles