Eesti sõdurid Afganistanis tunnustasid lahkuvat diplomaati

Sandra Maasalu
, Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Estcoy 8 patrullis.
Estcoy 8 patrullis. Foto: Tõnu Noorits / Kaitsejõudude peastaap

Eesti kontingent Afganistanis tänase ametist lahkuvat Eesti alalist asjurit Afganistanis Daniel Schaeri hea koostöö eest.

Eesti kontingendi ülem Afganistanis major Janno Märk andis diplomaadile üle Scoutspataljoni seinaplaadi ja tunnustas teda tehtud töö eest.

«Kõik Afganistanis teenivad Eesti kaitseväelased on kogenud meie siinse diplomaatilise esindaja tugevat toetust,» ütles major Märk. «Võin julgelt väita, et kontingendi ja asjuri koostöö on olnud produktiivne ja vastastikku toetav, tooksin vaid ühe näitena europarlamendi valimiste läbiviimise rahutus Helmandi provintsis.»

«Eesti sõjaväelaste positiivne maine on tugevasti tunda ka Kabulist. See, et väike riik nagu Eesti sõdib edukalt, lihtsustab minu tööd, kuna Afganistanis arvestatakse meiega kui tõsise partneriga. Mul au olnud oma teenistusaja jooksul siin teha koostööd Eesti vaprate meeste ja naistega,» ütles lahkuv Eesti asjur Afganistanis Daniel Schaer.

Daniel Schaeri vahetab augusti alguses välja Tanel Sepp, kes on oma eelneva diplomaadikarjääri jooksul ka varemalt kokku puutunud kriisipiirkondadega. Viimased kolm aastat tegeles ta Eesti alalises esinduses Euroopa Liidu juures Kosovo, Gruusia, Afganistani, Palestiina, Kongo ja Iraagi küsimustega. Asjuri rotatsiooni pikkuseks on üks aasta.

Praegu teenivad Eestist Lõuna-Afganistanis Helmandi provintsis jalaväekompanii Estcoy-8, Estcoy-E, logistiline toetuselement NSE-7, staabiohvitserid ja staabiallohvitserid. Jalaväekompanii Estcoy-8 teenib Suurbritannia juhitava Helmandi väekoondise koosseisus ja Estcoy-E USA Merejalaväe 2. brigaadi koosseisus.

Kokku on Eesti kontingendi suurus Afganistani Islamivabariigis 289 kaitseväelast. Eesti kontingendi ülem on major Janno Märk. Kaitsevägi osaleb NATO juhitud sõjalisel operatsioonil Afganistani rahvusvaheliste julgeolekutagamisjõudude ISAF koosseisus alates 2003. aastast.

Lisaks diplomaatilisele esindajale Kabulis ja Eesti kaitseväelastele on Eesti saatnud Helmandi provintsi pealinna Lashkar GahŽsse tervishoiueksperdi, kelleks praegu on MTÜ Mondo liige ja Eesti Päästemeeskonna meedik Anu Raisma.

Samuti on Eesti lähetanud politsei eksperte Euroopa Liidu politseimissioonile (EUPOL - Afganistan). Hetkel töötab missioonis kaks Eesti politseiametnikku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles