Meediaarvustus: Eesti Ekspressi feminiseerumine?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tänapäeval toimub sugude lähenemine ja soolisuse mõiste oluline muutumine. Samas püsib sugude bioloogiline erinevus ja sellest tulenevad mõtlemise omapärad.

Naine ja mees mõtlevad veidi erinevalt ning ka nende tarbimisharjumused pole samad.

Naistemeedia stiil ja temaatika erinevad meestele suunatust oluliselt. Esimene rõhub enam moele, glamuurile, klatšile, edevusele, suhetele, emotsioonidele, on pigem kirjeldava kui analüüsiva iseloomuga. Tõsiselt meestemeedialt ootab lugeja rohkem asjalikku analüüsi, sirgemat loogikat, tõsisemat infot, vähem eputamist.

Meestele mõeldud väljaandeid on Eestis üsna vähe. Päevalehed püüdlevad pigem universaalsusele ja ei suuda meestemeedia rolli täielikult täita. Meesteajakirjad on pigem mõeldud keskmisest madalama IQ-ga lugejaskonnale kui kvaliteetlugejale. Aga mees vajab peale tšikkide, seksi, õlle ja autode ka tõsisemat lugemist.

Ainus väljaanne, mis intelligentsemale mehele väljundit pakkus, oli Eesti Ekspress. Olin pikka aega selle iganädalane lugeja. Kuid viimasel poolaastal võtan oma lemmikut harvemini kätte, ja sedagi rohkem lootusest, et ehk on midagi muutunud...

Pealiskaudsel pilgul poleks justkui midagi teisiti, ent ometi tunnetan üsna teravalt, et EE feminiseerub. Kuidagi märkamatult, aga vääramatult, ja tunnen, et see leht pole mõeldud enam mulle. Midagi jääb lehe fluidumis nüüd meeslugejale vajaka. Kas see tuleneb «vana kaardiväe» Koka ja Hõbemäe paiskamisest Eesti Päevalehte üles töötama või naissoost peatoimetajast, on raske öelda. Kuid leht on muutunud hambutuks, kirjeldavaks ja pealiskaudseks. Ei kutsu enam ostma.

Isegi 10-kroonine kampaania mõjutas mind vaid paar korda sinna pilku heitma. Võib-olla see ongi EE uus strateegia, haarata endale juurde rohkem naislugejaid? Kuid kardan, et see plaan võib kasu asemel tuua hoopis kahju. Esiteks on naisteajakirjad aina kvaliteetsemad, paremad ja põnevamad, mistap on konkureerimine nendega raske. Teiseks, kui EE kaotab oma lugejaskonnast mehed, siis kahtlen, kas see omanikke enam nii väga rõõmustab.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles