Tablett on kaalust alla võtjale vaid abivahend

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kevade lähenedes tahaks külma ajaga kehale kogunenud lisakilodest vabaneda võimalikult kiiresti ja kerge vaevaga. Kas kehakaalu alandavatest toidulisanditest on kasu?

Tartu Ülikooli emeriitprofessori, toitumisteadlase Selma Teesalu sõnul on kaalu langetavaid tablette kaht sorti – ühed parandavad-kiirendavad ainevahetust, teised tühjendavad organismi.

Kui ainevahetust kiirendavad tabletid sisaldavad organismile vajalikke koostisosi, siis organismi n-ö läbiloputavad toidulisandid on Teesalu hinnangul ebatervislikud.

Kaalu alandavate tablettide kasutaja organism peab saama kõik vajalikud mineraalained ja vitamiinid, organismi tühjendavad preparaadid neid aga ei anna. «Need tabletid ei anna organismile midagi, panevad hoopis seedesüsteemi kiiremini käima,» selgitas Teesalu.

Mõjuvad erinevalt

«Mõneks ajaks tekib lootus, et kaal võib tõesti langeda, aga kui organism sel viisil tühjendatakse, siis tekib hiljem veel suurem isu ja inimene sööb üle.»

Ainevahetust kiirendavaid toidulisandeid võib aga Teesalu jutu järgi kasutada küll. «Nende toimeained vähendavad veidi isu ja kiirendavad samas ainevahetust. Kui tabletid sisaldavad organismile kasulikke taimseid komponente, ei jää see hätta,» selgitas ta.

Tabletid iseenesest Teesalu sõnul siiski imet ei tee: «Et kaalust alla võtta, tuleb süüa mitmekesist toitu ning teha seda õige rütmiga ehk päevas vähemalt kolm korda ja vastavalt oma energiavajadusele.»

Et kaalu alandavate toidulisandite koostisosad võivad mõjuda inimestele erinevalt, soovitab proviisor Aino Itra enne nende kasutamist küsida nõu arstilt või apteekrilt, kes oskavad suunata küsija mõtted õigele ja tervisele ohutule teele.

Lahjutuspreparaadid ei sobi ega ole ka vajalikud rasedale ja last rinnaga toitvale naisele, mainis Itra, samuti ei tohiks toidulisandeid kasutada vähihaiged. Teiste rohtudega koos tuleks kaalu langetavaid preparaate võtta skeemi järgi, et nende negatiivset mõju ravimite omastamisele võimalikult vähendada. Ravimi ja toidulisandi võtmise vahe võiks olla näiteks olla 2-3 tundi. «Ägeda haigestumise korral peaks aga end küll kõigepealt terveks ravima ja alles siis kaalu peale mõtlema,» lausus Itra.

Toetab tulemust

Proviisor rõhutas, et ükski tablett ei tee kedagi saledaks, kui inimene samal ajal ei jälgi, mida, kui palju ja tihti ta sööb ning kas ta ainult istub ja lamab või liigutab ennast veidikenegi.

Arvestada tuleb ka ealisi iseärasusi – vananedes väheneb energiakulu ning ainevahetus aeglustub.

Et aga kaalu alandavad tabletid oleks täielik raharaiskamine, seda Itra siiski ei arva. «Neile, kes ei suuda tahtejõu abil korrigeerida oma söögisedelit ning ei viitsi tegeleda kas või tempoka kõndimisega, on kaalu langetavad tabletid abivahendiks, mis võimaldavad saada järje peale ja hiljem toetada saadud tulemust elustiili muutmisega,» ütles ta.

Tallinna Tehnikaülikooli teadur, loodusteaduste doktor Tiiu-Mai Laht soovitab aga kaalu langetavate tablettide pealt raha kokku hoida, võttes alla mitmekesiselt toitudes ja sporti tehes. «Minu soovitus tablettide neelamise asemel oleks, et sööge kapsasalatit ja kõndige või jookske päris palju kilomeetreid päevas,» ütles Laht.

«Igasugused kontsentraadid on ohtlikud, seevastu looduslikus toidus on ained tasakaalustatult ning pealegi on inimese seedesüsteem harjunud selliste hulkadega nagu leidub tavatoidus.»

Normaalkaalu säilitamiseks tuleb Lahe sõnul eelkõige lõpetada ülesöömine. «Inimesed ei tee enam füüsilist tööd ja liikumine on piiratud, päeva jooksul manustatav toiduhulk on sageli liiga suur,» selgitas ta. «Ühekülgne toit põhjustab samuti kaalu kasvu, kuigi teisest küljest organism nälgib.»

Kaalu langetavate toidulisandite levinumad koostisosad ja nende toime

• Spirulina vetikas aitab organismil tulla toime vähendatud toidukogusega, ilma et rakud «nälga» jääksid, ning mõjustab ajus nn küllastuskeskust, mistõttu väheneb söögiisu.

• Glükomannaan pundub peensooles ning tekib geelitaoline mass, mis katab sooleseina õhukese kilega. Väheneb toitainete imendumise kiirus ja hulk, pikeneb mao tühjenemise aeg ja tänu sellele seisab kõht kauem täis. Samasuguse efekti tekitavad pektiini sisaldavad toidulisandid.

• Kitosaan seob seedekulglas olevad toidurasvad ja viib need soolestikust välja. Kitosaan seob ka sooles oleva kolesterooli. Koos rasvadega seotakse ka rasvlahustuvad vitamiinid ja teatud juhul võib tekkida nende vaegus.

• Papaia ja ananass aitavad täielikumalt seedida valgurikast toitu. Toitainete omastamine on parem ja toiduvajadus väheneb. Ka suureneb diurees, ei teki vedeliku kogunemist ja jääkainete väljutamine on parem.

• Garnicia Gambogia ühendid häirivad rasvade biosünteesi, energia saamiseks «põletab» organism ladestunud rasvu.

• Kroom osaleb süsivesikute ainevahetuses ja aitab kaasa insuliini toimele glükoosi omastamises, hoides veresuhkru taseme stabiilsena ja vähendades seega ka magusaisu.

• L-karnitiin osaleb rasvhapete ainevahetuses, soodustades nende kasutamist energiaallikana. See ühend võib aidata tõsta füüsilist vastupidavust ja soodustada kaalukaotust.

• CLA ehk konjugeeritud linoleenhape muudab tasakaalu keharasvade ja lihaskoe vahel viimase kasuks, lihased kulutavad rohkem energiat ning kaloreid kulub rohkem.

Allikas: proviisor Aino Itra

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles