Kõhklushetkedel saab ujuja Maria Albert abi raudmehelt

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maria Albert
Maria Albert Foto: Postimees.ee

Kui ujuja Maria Albert mullu olümpiapääsmeta jäi, kaalus ta spordist taandumist. Ta jätkas venna innustusel. «Mõtlesin, et keskendun õppimisele,» ütles äsja Soome meistrivõistlustel viis kuldmedalit pälvinud piiga.

Möödunud aasta augustis jätkas Tallinna Meditsiinikooli õpilane Maria Albert õpinguid Soomes Tamperes ämmaemanda erialal. Samal ajal hoidis ta teleri vahendusel pöialt olümpial võistelnud triatlonistist vennale Marko Albertile.

Venna edukas etteaste innustas Maria Albertit sporditeel edasi rühkima. «Kui mul on väga raske, siis mõtlen Markole,» rääkis ujujana tippu pürgiv 20-aastane eestlanna. «Tean, et temal on veelgi raskem, sest ta harjutab tunduvalt rohkem kui mina.»

Ujuja looja kiuste

Esimesed treeningud Soomes Jouni Laakso juhendamisel mõjusid Maria Albertile šokeerivalt, kuigi ta harjutas koos olümpial käinud Eeva Saarineni ja EMi medalimehe Tero Rätyga. «Alguses tundus kõik vale. Pelgasin, et töö läheb rappa.»

Kõhkluste küüsi langenud Maria Albert helistas vennale ja rääkis sisimas pulbitsenud murest. «Marko rahustas mind, ütles, et esialgu peavadki asjad just niimoodi olema. Tema juttu võtan alati tõsiselt, sain ka seekord enesekindlust.»

Ometi on möödunud nädala lõpus Oulus Soome lühirajaujumise meistrivõistlustel teenitud viis kuldmedalit saak, mida Maria Albert ei lootnud näha isegi kõige ilusamas unenäos. Üllatunud olid nii rivaalid kui treener Laakso.

Seda enam, et Soome meistrivõistlustele läks Maria Albert keset praktikat. «Iga päev tuleb olla kaheksa tundi haiglas,» selgitas ta. «Paratamatult ei saanud tavapärase koormusega harjutada, pidin hommikustest treeningutest loobuma.»

Kõige hinnalisemaks peab Maria Albert võitu 100 m kroolis isikliku rekordiga 56,20. «Veel aasta tagasi olin kindel, et ma ei suuda ujuda 57 sekundi sisse,» põhjendas ta. «Mul polnud sellist kiirust, et vajaliku tempoga alustada.»

Maria Alberti Eesti treener Tiit-Urmas Reiter peab hoolealuse trumbiks töötahet. «Usin harjutaja on ta kogu aeg olnud,» sõnas juhendaja. «Maria oli minu grupi treeningutel nagu vedur. Tal leidus alati pealehakkamist, porisenud ei ole ta kunagi.»

Sihikindlalt edenev Maria Albert tõdeb, et loodus pole teda eriti õnnistanud. «Olen lühikest kasvu, mul on lühikesed käed ja jalad. Ma ei näe ujuja moodi välja. Mis mul muud üle jääbki, kui tööd rabada. Treenin tõesti meeleldi.»

Soomes sõbra juures

Ehkki Maria Albertit saatis Soomes enneolematu edu, on ta tulevikku vaadates kindlalt kahe jalaga maa peal. Ujumispiiga ei ole päris kindel, kas eeloleval suvel Kanadas toimuva pika raja MMi pääsme jahtimine on talle jõukohane.

«Need normid on veel karmimad kui Ateena olümpiamängude omad,» lausus Maria Albert. «Näiteks 200 m vabalt tuleb läbida ajaga 2.01. Aga pikas basseinis ujun meelsamini kui lühikeses. Mul on seal paremad võimalused.»

Tippspordiga kavatseb Maria Albert tegelda vähemalt 2008. aastani. «Loomulikult tahan pääseda Pekingi olümpiamängudele,» mõtiskles ta. «Samas ei soovi ma endale võtta ahistavalt mõjuvaid kohustusi. Vaatame, kuidas läheb.»

Maria Albert ei oska veel öelda, kas ta jääb Soome ka pärast vahetusüliõpilase aja lõppemist. Tamperes on aga paremad treeningutingimused kui Tallinnas, seal elab ka eestlanna ujujast poiss-sõber Heikki Mäihäniemi.

Soomes avanenud eestlanna

Ujuja Maria Albert on sündinud 7.01.1985.

Pälvis äsja Oulus Soome lühirajaujumise meistrivõistlustel viis kuldmedalit ja ühe pronksi.

Tema nimele kuulub Eesti 1500 m vabaujumise rekord 17.10,26.

Õpib Tallinna Meditsiinikoolis, praegu vahetusõpilasena Soomes.

Eestis harjutas Tiit-Urmas Reiteri juhendamisel, Tamperes aitab teda Jouni Laakso.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles