Hakkas meelde, silma ja kõrva Põlva Folkfestil

Ants Johanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eesti rahvamuusikatöötluste festival, ja juba kuues – kummardus korraldajatele! Esinenud koosluste hulk oli suur – 13 – ning tase on aastatega aina tõusnud.

Esinemisrõõmu väljaelamiseks ja «bänditegemiseks» on rahva- ja rahvalik muusika saanud sama võimalikuks kui rokk ja popmuusika.

Uisa-Päisa võit

Edu peaauhinna saajale – noorteseltskond Uisa-Päisa oli kõigiti seda väärt. Eriti hea meel on noorte Zetode pillimänguoskuse ja -rõõmu üle. Jõuline lihtsus on kindlasti veenvam kui ülemõeldud sätitus.

Elavaks tõestuseks, et eesti meestelaul ei ole välja suremas, olid Ütsiotsõ ja Tsõdsõpujaleelo.

Etteantud lood ja teemad (päikeseloits ja «Kaerajaan») jäid tänavu tulijatele kas kaugeks või olid liiga triviaalsed – ei käivitanud just kõiki looma.

Ega saa salata – Anu ja Triinu Taul oma oskajate sõpradega oskavad väga osavasti kaotada piiri rahva- ja autorilaulu vahelt.

Energia ja «Virre»? Viimane jäi peale. Paljud eesti muusikud on vallutanud eksootilised pillid ja rütmid.

Eksootilisusest võib nii omaette kvaliteetki saada!

Esituste läbitöötatus, keerulisus ja ambitsioonikus koos kohatise pseudomütoloogiaga peaks järele ootama ka laulude ja lugude enda olemuse ning sisu – mitte ainult kuidas, vaid ka miks, mida ja millal. Rahvamuusika vägi tuleb ju sealt.

Ebalus ja piinlikkustunne laval mütsigalöömise või süldikeetmise pärast (mida on järjest vähemaks jäänud) paneb ka saalisolija punastama, kuigi prožektori silma paistes ei pruugi seda näha.

Eelnev valikusõel võiks saada tihedamaks, pooltooreid kavasid jõuab lavale liiga mitu.

Publik määrab

Eesti on paraja suurusega selleks, et täita Põlva Kultuuri- ja Huvikeskuse saal, ka talvel – ei lähe ju laval miski õieti tuksuma, kui saalis pole publik, kes asja mõistab.

Elususe, jõu ja ilu tasakaalu otsimine jätkub Põlvas ka aasta pärast.

Hea, et meil on hulk uhkeid rahvamuusikafestivale! Käima tuleb panna sellekohane klubielu.

Siis pole ka Folkfestil puudust tundlikest ja südamega muusikutest.

P.S. Eksimusi paarist kõnest laval: «eesti rahvamuusikatööstuse festival» ja «rahvamuusikaseadmed».

Põlva Folkfest

• Peapreemia 1000 eurot võitis rahvamuusikaansambel Uisa-Päisa Türilt.

• Publiku lemmik: Zetod.

• Festivali patrooni proua Ingrid Rüütli auhind kuulus muusikakollektiivile Anu Taul ja Sõbrad.

• Kokku osales 6. korda Põlvas peetud eesti rahvamuusikatöötluste festivalil Põlva Folkfest 13 rahvamuusikakollektiivi üle Eesti.

• Etteantud lood ja teemad: päikeseloits ja «Kaerajaan».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles