Juhan Parts astub peaministri kohalt tagasi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peaminister Juhan Parts
Peaminister Juhan Parts Foto: Toomas Huik

(Täiendatud 17.34)
Peaminister Juhan Parts teatas täna riigikogu ees, et astub justiitsminister Ken-Marti Vaheri umbusaldamise tõttu ametist tagasi.

«Selle valitsuse aeg on ümber. Kui opositsioonierakonnad avaldavad ministritele umbusaldust, ei ole selles midagi ebaloomulikku,» ütles Parts.

«Mul on heameel, et mu valitsus oma senise tegevusega ühekski umbusaldusavalduseks põhjust ei andnud. Kui aga valitsuserakonnad ühinevad valitsuse ministri umbusaldusavaldusega, on selge, et selle valitsuse töövõime ja koostöövõime on lõplikult kadunud,» ütles peaminister oma avalduses.

«Seepärast otsustasin ma lõpetada selle valitsuse ametisoleku ja saata ta laiali.
Selleks astun ma vastavalt Vabariigi Valitsuse seaduse paragrahvidele 8 ja 9 tagasi valitsuse istungil, sel neljapäeval,» ütles Parts.

Parts tänas oma sõnavõtus Eesti inimesi, kes andsid võimaluse riigijuhtimise vastutust kanda.

Peaminister tänas ka valitsuse ja Riigikogu liikmeid, kes on nende kahe aasta jooksul palju vaeva näinud ning koalitsioonipartnereid, kelle toetusel õnnestus sellel valitsusel teha päris head tööd.

«See oli Eesti Vabariigi 37. valitsus. Me teame, et Eestis on valitsused vahetunud kahetsusväärselt tihti. Ometi olen ma optimistlik, et Eesti peab vastu ka selle valitsusvahetuse,» ütles Parts.

Parts tõi oma valitsemisaja plusspoolel välja asjaolu, et Eesti on Euroopa Liidu ja NATO liige.

«Mitte kunagi varem polnud Eesti rahvuslikud huvid nii hästi rahvusvahelisel tasandil turvatud. Eesti riik polnud kunagi varem, kui minu valitsuse ajal, nii võimsalt esindatud rahvusvahelistes organisatsioonides,» märkis ta.

Parts rõhutas ka, et just tema valitsuse ajal on sündimus Eestis tõusnud kümne aasta tagusele tasemele, et tööpuudus langeb ja on jõudnud viimase kuue aasta madalaimale tasemele.

«Seega, Eestil läheb hästi ja jääb loota, et ükski poliitiline jõud ei lähe selle eduga kasiinosse.»

Peaministri tagasiastumine tähendab kogu valitsuse ametist lahkumist, uue peaministrikandidaadi nimetab president.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles