Peaminister Juhan Partsi valitsus astus tagasi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peaminister Juhan Parts
Peaminister Juhan Parts Foto: Toomas Huik

(Täiendatud kell 11.40)
Peaminister Juhan Parts teatas tänasel valitsuse istungil otsusest tagasi astuda, teatas valitsuse pressibüroo.

Valitsus jätkab tööd kuni uue valitsuse ametisse astumiseni.

Riigisekretär teatas valitsuse, et tagasi astunud valitsuse volitused on piiratud – valitsus ei tohi vastu võtta põhimõttelisi või eelarvet suurendavaid otsuseid.

Sellest tulenevalt jäävad kuni uue valitsuse ametisse astumiseni ära valitsuse kabinetnõupidamised.

President Arnold Rüütel määrab neljateistkümne päeva jooksul peaministrikandidaadi, kellele teeb ülesandeks uue valitsuse moodustamise.

Seejärel tuleb peaministrikandidaadil esitada neljateistkümne päeva jooksul uue valitsuse Riigikogule ettekanne tulevase valitsuse moodustamise aluste kohta. Siis otsustab Riigikogu peaministrikandidaadile volituste andmise valitsuse moodustamiseks.

Peaministrikandidaat esitab seitsme päeva jooksul valitsuse koosseisu presidendile, kes nimetab kolme päeva jooksul valitsuse ametisse.

Kui presidendi määratud kandidaat ei saa Riigikogu poolt häälte enamust või ei suuda valitsust moodustada või loobub selle moodustamisest, on presidendil õigus seitsme päeva jooksul esitada teine peaministrikandidaat.

Kui president ei esita seitsme päeva jooksul teist peaministrikandidaati või loobub selle esitamisest või kui teine kandidaat ei saa Riigikogult volitusi või ei suuda valitsust moodustada või loobub selle moodustamisest, läheb peaministrikandidaadi ülesseadmise õigus üle Riigikogule.

Riigikogu seab üles peaministrikandidaadi, kes esitab valitsuse koosseisu presidendile. Kui neljateistkümne päeva jooksul on valitsuse koosseis presidendile esitamata, kuulutab president välja Riigikogu erakorralised valimised.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles