Eestlased töötavad euroliidu keskmisest rohkem ja puhkavad vähem

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ametiühingute meeleavaldus.
Ametiühingute meeleavaldus. Foto: Liis Treimann

Euroopa Elu- ja Töötingimuste Parandamise Fondi (Eurofound) äsja avaldatud raportist selgub, et pärast 2004. aastat Euroopa Liiduga ühinenud liikmesriikides on töönädal euroliidu keskmisest pikem ning puhkus lühem.


Töötingimustele, tööajale ja töötajatele heaolule keskenduva Eurofoundi iga-aastase ülevaate kohaselt oli möödunud aastal euroliidu 27 liikmesriigis keskmine tööaeg 38,6 tundi nädalas.

Kui 15 niinimetatud vanas liikmesriigis oli läinud aastal keskmise töönädala pikkuseks 37,9 tundi, siis 2004. aastal euroliiduga ühinenud Eestis, Lätis, Leedus, Maltal, Poolas, Slovakkias, Sloveenias, Küprosel, Tšehhis ja Ungaris ning kahe aasta eest ELiga liitunud Rumeenias ja Bulgaarias tuli töötajatel nädala jooksul keskmiselt töötada 39,5 tundi.

2007. aastal oli sama näitaja uutes liikmesriikides veidi kõrgem - 39,6 tundi, kuid viimasel aastakümnel on vanades liikmesriikides töönädal lühenenud keskmiselt 38,6 tunnilt 37,9 tunnile.

Möödunud aasta kolmandas kvartalis oli euroliidu kõige pikem töönädal Rumeenias (41,8 tundi), millele järgnesid Tšehhi, Läti ja Poola (kõik 41,7 tundi). Eesti jagab vastavas edetabelis oma 41,1 töötunniga koos Sloveeniaga kaheksandat ja üheksandat kohta. Eestist pikem töönädal on veel Austrias (41,6 tundi), Bulgaarias (41,5 tundi) ja Saksamaal (41,2 tundi).

Lühim töönädal oli vastava statistika järgi Prantsusmaal (38,4 tundi), Belgias (38,6 tundi) ja Iirimaal (38,9 tundi). Ainult neljas enne 2004. aastat euroliiduga liitunud liikmesriigis (Austrias, Saksamaal, Suurbritannias ja Kreekas) kestis töönädal euroliidu keskmisest näitajast kauem.

Ka puhkus on euroliidu uusliikmesriikides lühem kui vanades ühenduse maades. Kui ELi keskmine näitaja oli möödunud aastal 25,2 täielikult tasustatud puhkepäeva aastas, siis vanades liikmesriikides oli vastav näitaja 26,5 päeva ja uutes liikmemaades 21,4 päeva.

Kõige rohkem tasustatud puhkesepäevi saadi möödunud aastal Rootsis (33 päeva), Taanis ja Saksamaal (30 päeva). Kõige vähem aga Eestis ja Küprosel (20 päeva) ning Rumeenias (21 päeva).

Uuringu täisversiooniga saate tutvuda siin.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles