Mis teeb ettevõttest Tartu ettevõtte

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Mulle meeldib Tartu ja ma ei ole selles ilmselt üksi. Vaadake Tartu–Tallinna maanteed reedeõhtutel ja te näete, kuidas mingil põhjusel Tallinnas olema pidavad inimesed sõidavad esimesel võimalusel Tartusse.

Ettevõtte juhina pean oluliseks seda, et linn, kus asub minu ettevõte ja elavad firma töötajad, pakuks minu juhitavale ettevõttele kolme asja: need on kiire asjaajamine, avatus ja haritud tööjõud.

Tartu on nende asjade poolest hea linn ettevõtluseks. Mulle meeldib, et linn ei ole bürokraatlik ning asjaajamine on siin kiire ja korrektne. Mulle meeldib, et linn on avatud, otsustamine käib avalikult ning suur hulk avalikke teenuseid on muutunud elektrooniliseks.

Kõik see annab siinsetele ettevõtetele vaikse, kuid veenva konkurentsieelise nende maailma linnade ees, kus asjaajamine liigub teosammul ning otsustamise taustad on hämarad.

Samuti leiame Tartust alati avatud mõtlemisega haritud tööjõudu. Inimestele meeldib Tartus elada – siin on head lasteaiad ja koolid, suurepärane tervishoiusüsteem, palju kultuuri, sealhulgas ka pubisid ning muid vahvaid söögi- ja joogikohti.

Pika ajalooga ettevõttena ei ole minu juhitaval firmal midagi ka selle vastu, kui seda soodsat keskkonda tulevad ära kasutama uued, alustavad ettevõtted. Vastupidi – see toob linna rohkem elu, jõukust ja konkurentsivaimu.

Vanale, nn traditsioonilisele ettevõtlusele on oluline ka uue, innovatiivse ettevõtluse saabumine. Heaks näiteks Tartu puhul on uute ettevõtlusparkide loomine ja infotehnoloogia töökohtade kiire juurdekasv. Ka meie näiliselt traditsioonilisest õlletootjast on saanud kõrgtehnoloogiline ettevõte.

Lisaks usun, et ülikoolide lähedus avab siinsetele ettevõtetele võimalusi arendusalaseks koostööks teadlastega. Vaevalt on üldse Tartus ettevõtet, kelle tegevust ülikoolide lähedus üldse ei mõjuta, kuid kindlasti näeme tulevikus ka seda, kuidas ettevõtted õpivad ülikoolide lähedust senisest paremini ära kasutama.

Eriti meeldib mulle Tartus üks asi, mida ei saa otseselt pidada ühegi linnavõimu teeneks. Selleks on Tartu sobiv suurus. See linn on parajasti nii suur, et siin toimuv läheb korda ka Tartus tegutsevatele ettevõtetele. Siin olevatel firmadel on «oht» kergesti muutuda Tartu patriootideks ning sellisel juhul asuvad nad linna arengule omalt poolt kaasa aitama.

Nagu näete, ei ole ma kuigivõrd nõus nendega, kes üritavad väita, et Tartu pole mingil põhjusel hea linn ettevõtluse arendamiseks. Kui keegi väidab vastupidist, tahaksin kõigepealt näha näiteid, mis lükkaksid ümber ülaltoodud plussid.

Lähenemas on järjekordne valimissügis. Ma usun, et Tartu ettevõtted ootavad valimiste eel vaidlust just nende asjade üle, mis puudutavad nii elukeskkonna kui ka asjaajamise edasist arendamist.

Kindlasti vajaks edasiarendamist Tartu liikluskorraldus ning teedevõrk, ettevõtete ja linna jätkuvat tuge kutseharidus.

Samas ei usu ma sellesse, et Tartu elule ja arengule saaks kuidagi kaasa aidata lahmiv ja mahakiskuvalt eitav valimiskampaania. Ma ootan poliitikutelt ja volikogusse pürgijatelt mitte nuttu ja hala, vaid selgeid ja arusaadavaid tulevikunägemusi, elujaatavat optimismi ning soovi tegutseda Tartu tuleviku huvides.

Samal teemal: Peeter Laurson, «Mis teeb Tartust Tartu?», TPM, 28.03.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles