Jõks: ravikindlustuseta isikute õigused pole tagatud

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Õiguskantsler Allar Jõksi peamise tähelepanu all on tänavu arstiabi kättesaadavus, sest tema hinnangul pole ravikindlustuseta isikute õigus tervisekaitsele tagatud.

Jõks märkis kodulehel avaldatud teates, et on kaheldav, kas riigi poolt võimaldatav tervisekaitse ravikindlustusega hõlmamata isikutele tagab nende põhiõigused.

Õiguskantsler on algatanud selle kontrollimiseks menetluse, samuti on ta tõstatanud arstiabi kättesaadavuse probleemi sotsiaalministri ees. Jõksil on kavas algatada ka menetlus üld- ja eriarstiabi kättesaadavusest Eesti äärealadel.

Jõksi sõnul pole riigi poolt rahastatav üld- ehk perearstiabi tagatud ligi 80.000 inimesele.

«Enamik kindlustamata isikutest on pikaajalised töötud, kellel ei ole seetõttu võimalik ka muudest allikatest katta enda tervise säilitamiseks vajalikke kulutusi,» lausus ta.

Tema hinnangul peab riik ravikindlustussüsteemi kujundamisel arvestama põhiseaduse miinimumnõuetega, nagu õigus inimväärikale äraelamisele, õigus elule ning ebainimliku kohtlemise keeld.

«Vaesuse ja sotsiaalse tõrjutuse vähendamisel on võtmevaldkondadeks just eelkõige arstiabi kättesaadavuse ja inimeste tervise parandamine,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles