Kadriorus lammutatud Musta Luige asemele ei kerki midagi

Erik Henno
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uue Musta Luige ehitusplatsil valitseb tõeline vaikus, arhitektuurimälestis villa Mon Repos aga aina laguneb.
Uue Musta Luige ehitusplatsil valitseb tõeline vaikus, arhitektuurimälestis villa Mon Repos aga aina laguneb. Foto: Mihkel Maripuu

Muinsuskaitse on teinud ettekirjutuse sunniraha maksmiseks Tallinas Kadriorus Musta Luige kohviku hoone lammutanud ja Mon Reepo villa taastada lubanud ettevõttele, kuid ehitus ei edene.

Läinuks nii, nagu arendajad aasta tagasi lubasid, laiutaks omal ajal populaarse Musta Luige restorani hoone asemel Kadriorus praegu uhke äri- ja majutushoone ning selle taga asuv villa Mon Reepo, kinnistu tõeline pärl, oleks taastatud, kirjutas ERR Uudised.

«Must Luik lammutati maha aga midagi ei järgnenud,» rääkis «Aktuaalsele kaamerale» Tallinna kultuuriväärtuste ameti muinsuskaitseosakonna peaspetsialist Oliver Orro. «/.../ Ehitusplatsil valitseb vaikus. Kui pikalt seisis püsti üksildane kraana, siis on temagi lahkunud.»

Eesti XIX sajandi historitsismi üks ilusamaid näiteid, villa Mon Reepo, mille renoveerimiskohustuse arendaja koos kinnistu ostuga võttis, kaob samuti. Mõni talv veel ja polegi enam midagi renoveerida.

Kui avariitöid sügiseks tehtud pole ootab kinnistu valdajat kuni 40 000 kroonine trahv.

«Oleme, tõsi küll, saanud ettekirjutuse Tallinna muinsuskaitselt, planeeritud on sügiseks ära teha vajalikud avariitööd hoone säilitamiseks,» lubas NG Eesti ehituse projektijuht Aleksander Mazko.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles