Hüvasti, Marko Kristal!

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marko Kristal jalgpalliväljakul.
Marko Kristal jalgpalliväljakul. Foto: Toomas Huik

«On ainult üks Marko Kristal, on ainult üks Marko Kriii-stal!» laulsid jalgpallifännid Lilleküla staadionil enne Eesti – Norra sõpruskohtumist, mis jäi Eesti rekordinternatsionaalile viimaseks etteasteks rahvuskoondise särgis.

Pingevaba kohtumise, mille külalised võitsid 2:1, liigutavaim hetk saabus juba 27. minutil, kui 31-aastane Kristal sammus aeglaselt platsilt minema ning sai meeskonnakaaslastelt lillekimbu.

Publik tervitas juba detsembris elukutselise sportlase karjääri lõpetanud veidi ülekaalulist keskväljameest väärilise aplausiga.

«Kingitused ja fännide kaasaelamine mõjusaid liigutavalt,» ütles Kristal, kes sai mängu eel kingituseks ka jalgratta. «Aga kuidagi erilist tunnet veel pole – võib-olla tekib see siis, kui rattaga staadionilt kodu poole sõidan.»

Jätkab FC Toompeas

UEFA kongressi raames Tallinna väisavate kuulsate vutitegelaste silme all hüvastijätumängu pidanu saab nüüd täielikult pühenduda FC Flora tehnilise direktori ja abitreeneri ametile. «Ju kingiti sellepärast ratas, et ma ka hiljem oma riietesse ära mahuksin,» märkis alati lõbus Kristal.

Kodupublikule sportlikult enim rõõmu pakkunud hetk sündis 81. minutil, kui kapten Martin Reimi pikk sööt jõudis kaitsja eksimuse tõttu vabaks jäänud vahetusmehe Aleksander Saharovini, kes avas oma 23. koondisemängus väravaarve.

«Tunded on vastakad: ühelt poolt suur rõõm, et lõin värava, mida nii kaua ootasin, samas teeb Marko lahkumine kurvaks,» märkis Saharov.

Õhtu kangelase Kristali iga pallipuudet jälgiti elevusega, tema ainsaks jäänud pealelööki 17. minutil saatis aga südantlõhestav ohe – Eesti koondises 143 mängu pidanud «veteran» kõmmutas talle omaselt palli kõrge kaarega üle värava.

«Kahju, et kümnes koondisevärav tulemata jäi,» muigas kevadest Eesti neljandas liigas palliva amatöörmeeskonna FC Toompea ridadesse kuuluv Kristal. «Pean lööke rohkem harjutama, muidu ei saa Toompea eest mängides hakkama.»

Kristalist vaid kaks koondisemängu vähem pidanud Reim märkis, et kuigi iga hüvastijätt on kurb, läheb elu edasi. «Marko aitab ju Eesti jalgpalli edasi,» lausus ta.

Eesti koondise peatreener Jelle Goes ütles, et Kristali varajane väljavahetamine oli enne mängu kokku lepitud. «Ei saanud enam viivitada – lilled ootasid üleandmist,» tõdes hollandlane, kes pole rahvusmeeskonna eesotsas veel kordagi võidurõõmu maitsta saanud.

Avapoolajal mitte ühtegi lööki vastaste väravale teinud võõrustajad jäid 24. minutil kaotusseisu, kui Trondheimi Rosenborgi ründaja Frode Johnsen edestas õhuvõitluses Eesti kaitsjaid ja koksas peaga palli puurivahi Artur Kotenko selja taha.

Neemelo debüüt

Johnsen oli osaline ka Norra teise tabamuse sünni juures, leides 54. minutil mõõdetud sööduga klubikaaslase Daniel Braateni, kes vormistas kuuelt meetrilt Kotenkole püüdmatult 2:0.

Mõlemas meeskonnas puudus hulgaliselt põhikoosseisu pallureid – norralaste rivistuses lõi kaasa vaid kaks ning Eestil neli väljaspool kodumaad leiba teenivat mängijat. Lõpu eel Kristen Viikmäed asendanud 23-aastane Tallinna TVMK edurivimees Tarmo Neemelo tegi koondisedebüüdi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles