Mida teha, kui endised kolleegid laimavad?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kuidas käituda, kui endine tööandja ja kolleegid mind uute tööpakkujate ees laimavad? Mu tööleping lõppes poolte kokkuleppel ja ettevõte tasus mulle nelja kuu töötasu, nüüd aga nimetatakse mind vargaks!
Varje Tartust

Suhted ei saa olla kõikidega sõbralikud ja head. Pole tähtis, kui mõistev sa oled – alati võib leiduda keegi, kellele ei sobi sinu mõtted, vajadused või eesmärgid.

Toodud näide viitab väärtuskonfliktile: selliste erimeelsuste lahendamine ei pruugi alati õnnestuda. Kasulik on kõigepealt omaks võtta kaks hoiakut. Esiteks, et konflikt iseenesest pole hea ega halb ning kasulik on keskenduda selle lahendamisele. Teiseks – konflikti edukas lahendamine vaid parandab suhteid.

Esimese sammuna tee kindlaks oma probleem või vajadus. Pea meeles, et teisele poolele võib olukord hoopis vastupidiseid emotsioone tekitada. Leia ja sõnasta konkreetselt asjaolu, mis sind ärritab.

Järgmiseks lepi kokku kohtumine teise poolega. Linnas juhuslikult kohtudes pole viimane jutuajamiseks valmis ega suuda seetõttu ka probleemile täielikult keskenduda.

Kohtudes kirjelda vastaspoolele oma probleemi, haarates kirjeldavasse kolmeosalisse sõnumisse sind ärritava käitumise hinnanguvaba kirjelduse, sinu tunded ja tõlgenduse sellele ning otsese mõju koos tagajärje või kahjuga. Too välja, miks see on sinu jaoks oluline, kuid ära väida, et tead, mida teine pool ilmselt kavatses.

Kasutades aktiivse kuulamise tehnikaid, on järgmiseks sammuks vestluskaaslase ärakuulamine. Kuula lõpuni ja arvesta tema seisukohta.

Juhul, kui sellele järgneb süüdistamine või «vanade pattude meenutamine», on kasulik kuuldut tagasi peegeldada ning uuesti lausuda oma kolmeosaline sõnum, tehes seda seni, kuni kaaslane sind lõpuks täielikult mõistab. Enesekehtestamise peamine reegel kõlab: kuula ja kehtesta uuesti!

Kui oled siiani suutnud juhtida vestlust ilma teist poolt halvustamata, keskenduge koos lahenduse leidmisele. Eelistamata enese ettepanekuid, otsustage parima lahendusvariandi kasuks, kontrollige, kas te mõistate seda üheselt, ja leppige kokku, et sellest peetakse kinni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles