Kuritegevuse kasvu hoiatusi saadab politsei vähenev jõud

Sandra Maasalu
, Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Politsei reageerimiskiirus ja nähtavus võivad väheneda.
Politsei reageerimiskiirus ja nähtavus võivad väheneda. Foto: Mihkel Maripuu

Eelarvekärbete tõttu on juba praegu vähenenud politseinike tööaeg ja läbisõidetud kilomeetrid ning õhus on koondamiste oht.

«Vähema raha eest sama palju asju ei saa,» tõdes siseminister Marko Pomerants. «Püüame teha kõik, mis võimalik ja keskenduda prioriteetidele.»

Võrreldes 2008. aasta esimese poolega on politsei tööaeg tänavu vähenenud 180 000 tunni võrra. Politseipeadirektori Raivo Küüdi sõnul on see sama hea, nagu poleks poolteist kuud ühtegi patrulli väljas.

Jõud väheneb

Politseisõidukite keskmine kuuläbisõit on vähenenud poole miljoni kilomeetri võrra ja prokuratuuri saatmiseks valmis kuritegude arv 13 protsendi võrra.

Aasta teisel poolel väheneb politseipatrullide tööaeg veelgi. Osa inimesi ei mahu kohe arestimajadesse, vaid peavad selleks järjekorras ootama. Pikeneb politsei reageerimisaeg.

«Kuid ma kinnitan, et kurjategijate jaoks, kes on ohtu pannud kellegi elu ja tervise või kel on kalduvus oma tegevust jätkata, on arestimajas koht olemas,» ütles Küüt.

Kuritegevus vähenenud

Palgalangus pole Küüdi sõnul töötajaid veel politseist ära minema pannud, kuid varsti võivad inimesed olla valiku ees, miks töötada õiguskaitses, kui mujal oleks parem. «Me ei taha, et politseiametnike palgad alla Eesti keskmise palga langeksid,» rõhutas Küüt.

Edasiste kärbete korral on politseis Küüdi sõnul õhus koondamiste oht. «Meie hoiak on, et oleme hoidnud inimesi tööl, aga osalise tööajaga. Raske on ennustada, kui kaua nii saab jätkata,» tunnistas ta.

Väga hea meel on Küüdil aga selle üle, et kuritegevuse koguarv ei ole majanduslangusest ja prognoosidest hoolimata siiski kasvanud. Vaid varguste arv on suurenenud üheksa protsendi võrra. «Meie elanikkond peab sellega arvestama, et oma varaga hoolikamalt ümber käia,» pani Küüt inimestele südamele.

Jätkuv karmus

«Ega me raskete asjade puhul nagu joobes juhtimine, turvavarustus ja kiiruse ületamine, ei ole järeleandmisi teinud,» kinnitas Küüt. Liikluse olukord on tema sõnul aga paranenud.

Päris rahul Küüt liikluses toimuvaga siiski ei ole, sest joobes juhtide arv on jätkuvalt suur. «Inimesed ja ka meedia peaks sellele veel valulisemalt reageerima,» ütles Küüt. «Joobes juhid on potentsiaalsed mõrtsukad.»

Küüt pakkus, et politsei nähtavuse vähenemine võib liikluskultuuri edaspidi halvendada. Lisaks on tema sõnul jätkuvalt oht, et kasvab varguste ning sularaha ja väärisesemete röövimiste arv.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles