TTÜ uus rektor võitleb inseneriameti eest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tallinna Tehnikaülikooli (TTÜ) rektoriks valitud Peep Sürje (60) sõnul vajab riik rohkem insenere, kes elu edasi viiksid, ometi on valitsus nende koolitamisel kitsi.

Eile viieks aastaks TTÜ uueks rektoriks saanud teadus- ja arendusprorektor Sürje võitis valimised suure ülekaaluga. Ta kogus juba esimeses voorus 223 valijamehelt 134 poolthäält.

Keemia- ja materjaliteaduskonna dekaan Andres Öpik sai 52 ja energeetikateaduskonna dekaan Olev Liik 37 häält.

Rivaliteet Tartu ülikooliga

Kuigi TTÜ suutis rektoriametist lahkuva Andres Keevalliku juhtimisel kooli mainet parandada ja riigilt rohkem raha välja kaubelda, jätkub Sürje sõnul võitlus inseneriameti tähtsustamise eest.

«Rääkisime just telefonitsi president Rüütliga sama juttu, et Eestis koolitatakse vähe tehnikaala inimesi ja insenere, kes riigi jõukust kasvataksid,» ütles Sürje. «Riigil on vähe ressursse ja nende jaotamine tasakaalust väljas. Tehnikaalade suhtes ollakse kitsid.»

Sürje sõnul jagab ta Keevalliku seisukohta, et haridus- ja teadusministeerium arvestab liialt Tartu ülikooli vajadustega, mitte Eesti kui terviku arengusuundadega. «Suhtun suure lugupidamisega Tartu ülikooli, aga teatud kohtades peame rinnad vastakuti panema,» tõdes 1. septembrist ametisse astuv Sürje.

Tema sõnul tõstatus hiljutisel kohtumisel TTÜ vilistlastega samuti küsimus, miks riik inseneriharidust piisavalt ei toeta. «Ütlesin neile: «Kallid mehed, teie maksate ju poliitikud kinni, suunake nad õigele teele,»» selgitas Sürje.

Keevalliku sõnul oskab Sürje tehnikakõrgkooli eest seista. «Ta on väga vastutustundlik ja täpne tegija, kes murrab edasi sellel suunal, et teadus ja haridus teeniksid paremini riigi huve,» ütles ta.

Sürje sõnul on tehnikakõrgkooli uue juhtkonna pakilisemad ülesanded üliõpilaste väljalangemise vähendamine, laboratooriumide uuendamine, doktoriõppe parandamine, ülikoolilinnaku ehitamine. Samuti õppejõudude palkade tõstmine ja rahvusvaheline koostöö.

Tudengite toetus

Ka ligi tuhandet tudengit valimistel esindanud üliõpilaskonna eestseisus, kellele kuulus 47 häält, otsustas toetada Sürjet. «Tudengite toetus oli minu vaatevinklist nagu lask kümnesse,» ütles uus rektor.

Sürje lõpetas Tallinna Polütehnilise Instituudi cum laude ehitusinsenerina autoteede erialal. Seejärel töötas TPI autoteede kateedris õppejõuna ja juhatajana ning ehitusteaduskonna prodekaanina. Ta on töötanud ka autotranspordi ministeeriumis ja tööstusprojektis.

«30–40 aastat ühes keskkonnas töötades lähed lihtsalt hapuks,» ütles Sürje. «Järgin tervislikke eluviise. Suviti olen purjetanud muuhulgas ka Atlandi ookeani ja Kariibi mere lainetel. Meretuul puhub pea halbadest mõtetest puhtaks.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles