Oriendi festivalil astub üles Bhutani kuninga nõunik

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Nepal ja Bhutan on kaks kuningriiki maailma katusel, Himaalaja südames, India ja Tiibeti vahetus naabruses. Iseseisvad ja võõra silma eest varjatud, hingematvalt kaunid ja salapärased.

Bhutani jaoks polnud muul maailmal sajandeid isegi nime, sealne rahvas nimetab oma maad aga «Kõuelohe kuningriigiks». 8. sajandil jõudis Indiast Bhutani budistlik mõtteviis ja praegu on Bhutan maailma ainus budistlik kuningriik.

Valitseval kuningal on kuus nõunikku. Üks neist, pärimusmuusika esitaja Adap Passang, on tänavuse Oriendi festivali külaline. Passangi esitatav muusika on põlvest põlve edasi antud, täiesti ehe ja välismõjudest puutumata.

Tema seisuses mehel pole aga sobilik meelelahutusega tegeleda, seepärast ei või kuninga lähikondlane Passang oma kodumaal esineda. Kontsert Eestis annab auväärsele rahvalaulikule põhjuse esimeseks ülesastumiseks välismaal.

Kui Bhutan oli veel 1970. aastate keskel turistile suletud, siis mägironijate ja hipide seas ülipopulaarne Nepal oli juba kümmekond aastat tagasi läänlaste poolt üsnagi ära tallatud.

Kuningliku perekonna massimõrv muutis olukorra tolles maailma ühes rahumeelsemas riigis ülimalt ärevaks, praegu kütab kirgi uue kuninga vastasseis maoistidega.

Kuid need pinged ei vähenda mingil määral Nepali kultuuriväärtust. Kuigi ametlikult on Nepal hinduistlik riik ja sealset kuningat peetakse jumal Višnu kehastuseks, moodustavad kaks maailmareligiooni – budism ja hinduism – sealmail võrratu sümbioosi.

Nepali visiitkaardiks tituleeritud Sur Sudha kannab just Nepalile omast harmoonia sõnumit.

Traditsioonilisi pille mängiv trio koosseisus Prem Rana Autari (bambusflööt), Tara Bir Tuladhar (sitar) ja Surendra Shrestha (tabla) tuli kokku 1980. aastate keskpaigas ning on tänaseks andnud üle kahe tuhande kontserdi maailma eri paigus. Nende muusika on inspireeritud oma maa vägagi erinäoliste piirkondade traditsioonilistest viisidest.

Oriendi festivalil on põhimõte kutsuda igal aastal uued esinejad. Seda põhimõtet on seekord rikutud, ja põhjusega – Indiast pärit supervirtuoosid Ranaijt Sengupta ja Aditya Kalyanpur on solistidena Eesti publikut juba võlunud.

Tabla ja sarodi duona saavad imelastest kujunenud tippmuusikud kokku esimest korda ja sellest kohtumisest on oodata tõelist helitulevärki.

Festival Orient

Nepali ja Bhutani pärimusmuusika

5.–8. maini Tallinnas, Viljandis ja Kuressaares

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles