Juhtkiri: Ülikoolide veebisõda

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tartu Ülikooli kaebus Tallina Ülikooli peale on kohatu

Tallinna ja Tartu Ülikooli vahelised vastuolud on jõudnud absurdini. Tartu Ülikooli rektori Jaak Aaviksoo ettepanekul suleti Tallinna Ülikooli internetidomeen www.tu.ee, sest see on liiga sarnane Tartu Ülikooli www.ut.ee-ga. Sulgemise otsustajaks oli Eestis ainuisikuliselt otsustusõigust omav .ee-lõpuliste domeenide administraator Endel Lippmaa.

Lippmaa sõnul ei tohiks nimed olla teineteisega peegelpildina sarnased ning Tallinna Ülikool on reeglite vastu eksinud. Kuigi sarnaseid kahetähelisi nimekujusid on meil veel ja sulgemine pretsedenditu.

Tartu Ülikoolile on algusest peale vastukarva olnud nimekuju «Tallinna Ülikool». Paistab, et moodsatele aegadele kohaselt on nimevaidlus nüüd internetti jõudnud. Kui Tallinna Ülikooli nimi pole kaebamisväärselt Tartu Ülikooli nimetusega sarnane, siis internetidomeenid on tõepoolest sel viisil sarnased, et Tartu Ülikooli audoktor Lippmaa otsustas, et www.tu.ee tuleb sulgeda.

Küsimus polegi selles, kui asjakohane oli rektor Aaviksoo kaebus, ning eetiline pole kahelda ka Endel Lippmaa kinnitustes, et tema tegutses vastavalt rahvusvahelisele tavale ning reegleid on rikkunud hoopis Tallinna Ülikool. Küll aga on kummaline, et niivõrd tähtsas küsimuses, kus Tallinna Ülikoolile põhjustati 100 000 krooni kahju, pole ülikoolid omavahel üldse suhelnud, räägitud on vaid ka .ee-domeenidega tegeleva EEneti kaudu. Jaak Aaviksoo ei pidanud vajalikuks Tallinna Ülikoolile kaebusest teatada, seda tegi EENet.

Kogu 1632. aastal asutatud Tartu Ülikooli au juures tundub selline norimine kõike muud kui austusväärne. Selge, et Tartu Ülikool kardab oma positsiooni pärast, kardetakse tudengite hulga vähenemist, raha koondumist pealinna jne. Kõigel sellel on ratsionaalsed põhjendused ja kõige sellega saab võidelda lihtsalt ise kõvasti tööd tehes ja vaeva nähes.

Kindlasti pole aga lahenduseks kaebused, millest «vastast» ei teavitata. Mis järgmiseks – ööpimeduses valatakse valge värviga üle Tallinna Ülikooli peaukse kõrval asuv silt? Igale Tartusse saabunud Tallinna Ülikooli esindajale visatakse kaela veepomm?

Kui kõigi kriteeriumide järgi on Tartu Ülikool Eesti ainus universitas, mida ei väsita kordamast, siis milleks karta väiksemat venda Tallinnas ning talle lapsikul kombel kaikaid kodaratesse loopida. Sest kogu kärast hoolimata on Tallinna Ülikool juba loodud ning üks veebiaadress ei muuda midagi. Konkureeritagu nüüdsest akadeemilisel maastikul.

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles