Kodunärilised levitavad ohtlikku haigust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pisikesed karvased koduloomad on küll väga armsad, ent võivad USA spetsialistide kinnitusel omanikel raske haiguse põhjustada.
Pisikesed karvased koduloomad on küll väga armsad, ent võivad USA spetsialistide kinnitusel omanikel raske haiguse põhjustada. Foto: Repro

Lemmikloomadena kasvatatavad hamstrid, hiired ja rotid on USA kümnes osariigis nakatanud vähemalt 30 inimest paljudele ravimitele tundetu bakteriga, vahendab CBC tervishoiuametnike hoiatust.

Tegemist on teadaolevalt esimese kodunärilistega seostatud salmonelloosi haigestumise puhanguga ning spetsialistide kinnitusel tuleb seda pidada uueks ja ohtlikuks terviseriskiks.

Seni arvati, et salmonelloosi levitavad väiksematest koduloomadest vaid kilpkonnad, sisalikud ja maod.

Salmonelloos on teatud liiki bakterite põhjustatud soolenakkus, millesse nakatutakse suu kaudu.

Paljud Ameerika Ühendriikides pisiloomade tõttu haigestunud on lapsed. Kuus neist tuli tugevate oksendushoogude, kõrge palaviku ning raske kõhulahtisuse tõttu haiglasse toimetada. Paljud andsid haiguse oma pereliikmetele või sõpradele edasi.

Uurijaid muudab eriti murelikuks see, et haigestumist põhjustav bakter on suurele hulgale antibiootikumidele tundetu.

USA haiguskontrolli- ja ennetuskeskuse (CDC) epidemioloogi Chris Bradeni sõnul võib tegelik haiguslevik olla palju laiem, sest paljud nakkuse saanud ei pöördunud arsti poole ning mitte kõigis laborites ei saa seda haigustekitajat kindlaks teha.

CDC teatel võivad salmonelloosi levitada ka kõrbehiired, merisead, jänesed ja tuhkrud.

«Haiguspuhang näitab, et täiesti ohutut kodulooma ei ole olemas. Vanemad ja lapsed peaksid pärast koduse lemmikuga kokkupuutumist alati käsi pesema. Seda tuleks teha ka pärast toakoeraga mängimist,» toonitas CDC spetsialist Stephen J. Swanson.

Uurijate arvates võis kodunäriliste levitatav haigustekitaja muutuda ravimitele tundetuks, kuna neil esineb sageli kõhulahtisust ja loomakaupmehed kasutavad selle raviks laialdaselt antibiootikume.

Swanson toonitas, et paljudel haigust levitanud loomadel enestel tõbe ei tekkinud, mistõttu peavad omanikud arvestama võimalusega, et ohtlik võib olla ka täiesti tervene näiv näriline.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles