Eesti saab tagasi 1928. aasta olümpiamedali

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Neljapäeval annab 1928. aasta olümpiamängudel 6-meetriste purjekate klassis pronksmedali võitnud jahi omaniku Emil Fahle Saksamaal elav lapselaps Sven Fahle medali üle Eesti Jahtklubide Liidule.

Massiivse hõberaamistusega pronksmedalile on graveeritud meeskonnaliikmete nimed, Eesti ja olümpiamängude lipp ja toonane Eesti Jahtklubide Liidu logo.

Sven Fahle sõnul on hea, et medal pole sõjakeerises kaotsi läinud. «Soovin selle oma vanaisa ja isa sünnilinnas Tallinnas Jahtklubide Liidule üle anda,» seisab tema läkituses.

Emil Fahle saabus Saksamaalt Eestisse 1895. aastal. Oli alates 1904. aastast Põhja puupapi- ja tselluloosivabriku peaaktsionär ja juhatuse esimees. Fahle soetas Eesti Merejahtklubile kolm jahti, ise osales peamiselt kaugsõitudel.

1928. aastal ostis Fahle Stockholmist Norras valmistatud 10.000 krooni maksnud 6-meetrise kiiljahi «Tutti V», komplekteeris jahtklubi liikmetest meeskonna ja kattis kõik olümpiasõidu kulud.

Hiljem oli Fahle spordi-kultuuriseltsi Puhkekodu looja ning klubiruumide ja võimla rajamise toetaja. Samuti toetas Fahle võimlemisseltsi Sport, mille liige ta ka ise oli.

Purjetamises võisteldi Amsterdamis 1928. aastal vaid kolmes jahiklassis. 6-meetriste jahtide klassis tõi Norrale kuldmedali hilisem Norra kuningas Olav V. Tema paatkonda kuulusid ka isa ja poeg, Johan ja Erik Anker. 57-aastane Johan Anker oli ühtlasi Amsterdami mängude vanim võitja.

Pronksmedali võitnud Eesti meeskonda kuulusid Nikolai Vekshin, William von Wirén, Eberhard Vogdt ja Georg Andreas Faehlmann.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles